На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

51 млн. лева са похарчени допълнително за АМ “Марица” извън закона

Снимка: Архив

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ “Марица” прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през месец юни 2016 година. На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено антикорупция започва досъдебно производство. Това обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по БНТ.

Разследва се безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ “Марица” ЛОТ -1.

След проведеното 5-месечно разследване прокуратурата достига до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева абсолютно в нарушение на закона. Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31-километровата отсечка Димитровград-Оризово.

Магистралата е трябвало да бъде изградена за 5 месеца от спечелилата обществената поръчка италианска компания, но това не се е случило в рамките на срока. Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство.

Посочено е било пред Агенция “Пътна инфраструктура”, че тъй като е била доста влажна есента и зимата на 2011-2012 година е налице преовлажняване на почвата. Вместо да възложи стабилизиране на почвата на същия изпълнител, Агенция “Пътна инфраструктура” сключва договор на стойност 51 млн. лева за стабилизиране на почвата с едно търговско дружество.

Представителите на търговското дружество “Пътища Пловдив” АД са заявили на тогавашния шефа на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, че тази услуга ще струва 50 млн. лева.

На служителите в АПИ е възложено да изготвят пълна документация за провеждане на процедура с тази прогнозна стойност. Фирмата, която печели обществената поръчка е именно “Пътища Пловдив” АД.

Според разследването на прокуратурата в рамките на 2 месеца са извършени някакви дейности по стабилизиране на почвата. Това не е изграждане на съоръжението на самия път, това е една допълнителна подготвителна дейност, обясни Арнаудова. Два месеца са извършвани тези дейности и са платени точно 51 млн. лева. Цялата поръчка е проведена, без да е изготвена количествено-стойностна сметка.

Прокуратурата е установила още, че изпълнителят – италианската компания – не е извършила каквито и да е действия. Чрез ангажиране на работна ръка и чрез прехвърляне на вземания реално действията са извършени от “Пътища Пловдив” АД и от “Агромах”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КРАТУН И ЮРУШ НАЧЕЛО СЪС БЯЛАТА ЗЛАТКА

  2. За вас няма нищо свято! Вярвате ли си ,че Лилето, която беше и ще бъде отново Вицепремиер да е такава ”спомоществувателка” в кражбите и далаверите на “бедния Лазар”. Защо не допускате, че измамниците може да са я заблудили поради младежка наивност и доверчивост. Виждате как почти всеки ден показват по телевизията наивни българи които хвърлят през прозорците си пари, бижута на цигански измамници, които ужким били служители от МВР.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.