5,3 млн. лв. получи Търговище за обновяване на градската среда

Част от екипа на община Търговище на проектите за образователната инфраструктура и за градска среда по време на обсъждане на реализацията на обектите.

Стартират проекти за над 15 млн. лв. по „Региони в растеж”

Договор за отпускане на близо 5,3 млн. лв. безвъзмездна помощ подписа кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализиране на проект „Развитие, обновяване и модернизация на градска среда в град Търговище”. Дейностите се реализират по Оперативна програма „Региони в растеж”, а средствата се отпускат след извършена проверка от Управляващия орган на Програмата на проектното предложение, изготвено и оценено от екипите на местната администрация.

Целият проект за градската среда е на стойност близо 5,5 млн. лв., в които влиза и съфинансиране от общинския бюджет.

Проектът предвижда обновяване на инфраструктурата по някои от най-амортизираните улици в града. Включени са „Гладстон” и „Велико Търново”; „Трети март” (от бул. „Трайко Китанчев” до връзката с Околовръстния път) и бул. „Сюрен” (от кръстовището с ул. „Трайко Китанчев” до търговския комплекс СВА). Предвидено е цялостно преасфалтиране, подмяна или изграждане на тротоари, ново осветление и други. Ще се ремонтират и паркингите в района на областната болница.

По проекта ще бъде изградено кръгово кръстовище на бул. „Митрополит Андрей” и ул. „Поп Сава Катрафилов”.

Последният обект в проекта от т. нар. градска среда е цялостен ремонт и обновяване на зони от кв. „Запад” 2. Там ще бъдат обхванати 35 дка. Ще се извърши ремонт на вътрешната улична мрежа и тротоарите, ще се изградят нови паркинги и други. Проектът предвижда направата на спортно-игрови съоръжения, включително площадка за волейбол и баскетбол, маси за тенис и други.

Миналата седмица в общината бяха отворени и офертите, постъпили от фирмите, които участват в обществената поръчка за избор на изпълнители на строителството. Очаква се работата да стартира през лятото. Срокът за изпълнение на всеки от обектите е до 240 календарни дни от откриването на строителната площадка.

Това е вторият проект от ОП „Региони в растеж”, който е на предстартова фаза в Търговище. След 15 юни се очаква откриването на строителството по образователната инфраструктура. Там ще бъдат инвестирани близо 10 млн. лв.

Той включва основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на детски градини №7 „Снежанка” и №9 „Приказка”; I ОУ „Христо Ботев” и детска ясла №1 „Първи юни”. Заложени са ремонти и реконструкция на сградите и съответните мерки за енергийна ефективност. Предвидено е благоустрояване и озеленяване на дворове, изграждане или ремонти на спортни площадки, ново осветление, мерки за достъпна архитектурна среда, обзавеждане и оборудване.

Инвестиционната програма на община Търговище по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020” е на стойност 17,7 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.