5400 лв. месечно взима топ програмист у нас

Заплатите на ИТ мениджърите не са най-високите у нас, според класация на сайт, който сравнява средните заплати на индустриите у нас.

1700 лева е стартовата заплата

Фармация и застрахователи - в топ пет на високи месечни доходи

Шивачките са най-нископлатените служители у нас

Средно 5400 лева е заплатата на топ програмист у нас за 2020 г., според сайта salaryexplorer.com, който сравнява обявените суми в обявите за работа у нас. Минималната заплата, от която започва един младши ИТ специалист в международна фирма е 1700 лева, като под 2300 лева взимат едва 25% от програмистите у нас. Цели 50% взимат над средната заплата за сектора, която за тази година е 3380 лева. Останалите, предимно опитни ИТ специалисти, могат да се похвалят с доходи над 4480 лева месечно.

При формиране на заплатите на ИТ специалистите най-голяма тежест имат годините опит, като тези с две до пет години опит печелят средно с 32% повече от новите служители. С 36% по-голяма залата са тези с 10-годишен опит на позицията си. При тях заплатата може да стигне 7000 лева месечно.

Заплатите на ИТ мениджърите не са най-високите у нас, според класация на сайт, който сравнява средните заплати на индустриите у нас. Средният месечен доход на ИТ мениджърите е на второ място, а на първо е топ мениджмънта - директори на компании, маркетинг директори, регионални мениджъри и други. В този сегмент най-високата заплата достига 8000 лв. на месец, а средната е 3500 лева, малко по-висока от средната за разработчиците на софтуер. В топ пет на високи средни заплати влизат фармацията (2150 лв.), застрахователи (1800 лв.), човешките ресурси (1600 лв.).

Най-ниски заплати плащат в текстилната индустрия, където една шивачка взима средно по 800 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика