На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Роман на Бойка Асиова излезе на турски език

Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната

Заплатите нараснаха с 11% за година Средното възнаграждение за септември е 1266 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 13 ноември 2019

Пентагонът обяви сроковете за изтегляне на американските войски от Сирия

55 защитени територии опазват природното богатство в Търновско

В териториалния обхват на РИОСВ – Велико Търново, изцяло или частично, попадат 55 защитени територии. Те са в категориите- резервати (1), поддържани резервати (2), природни паркове (2), защитени местности (38), природни забележителности (12), с обща площ около 26479,5 ха.

Според Закона за защитените територии, защитените територии (ЗТ) са предназначени за опазване на биологичното разнообразие в екосистемите и на естествените процеси, протичащи в тях, както и на характерни или забележителни обекти на неживата природа и пейзажи. Опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.
Резерват „Бяла крава“ и поддържани резервати „Савчов чаир“ и „Хайдушки чукар“ са обявени през 1968 г. с цел запазване в бъдеще девствения характер на вековна букова гора. В тях е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на охрана, посещения с научна цел, регламентирано преминаване на хора.

Природните паркове са „Персина“ и „Българка“. Те включват разнообразни екосистеми с многообразие на растителни и животински видове, както и на техните местообитания, характерни забележителни ландшафти и обекти на неживата природа. Разрешени са социално-икономически дейности, които не замърсяват околната среда.

По-известни защитени местности в региона са „Стария дъб“ на остров Вардим край Свищов, „Божурлука“ до с. Горна студена, община Свищов, горите около Преображенския, Дряновския, Соколския и Батошевския манастир, „Божур поляна“, край Горна Оряховица, „Река Веселина“ в землищата на с. Къпиново, с. Миндя, община Велико Търново и други. Те опазват територии с характерни или забележителни ландшафти и местообитания на застрашени, редки или уязвими растителни и животински видове и съобщества.

Природните забележителности са характерни или забележителни обекти на неживата и живата природа. Примери за такива са водопадите „Момин скок“, Къпиновския водопад, „Кая бунар“ (Хотнишкия водопад), Водопадът на р. Мийковска, пещери, проломи, скални образувания.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.