На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

55 защитени територии опазват природното богатство в Търновско

Снимка: Архив

В териториалния обхват на РИОСВ – Велико Търново, изцяло или частично, попадат 55 защитени територии. Те са в категориите- резервати (1), поддържани резервати (2), природни паркове (2), защитени местности (38), природни забележителности (12), с обща площ около 26479,5 ха.

Според Закона за защитените територии, защитените територии (ЗТ) са предназначени за опазване на биологичното разнообразие в екосистемите и на естествените процеси, протичащи в тях, както и на характерни или забележителни обекти на неживата природа и пейзажи. Опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.
Резерват „Бяла крава“ и поддържани резервати „Савчов чаир“ и „Хайдушки чукар“ са обявени през 1968 г. с цел запазване в бъдеще девствения характер на вековна букова гора. В тях е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на охрана, посещения с научна цел, регламентирано преминаване на хора.

Природните паркове са „Персина“ и „Българка“. Те включват разнообразни екосистеми с многообразие на растителни и животински видове, както и на техните местообитания, характерни забележителни ландшафти и обекти на неживата природа. Разрешени са социално-икономически дейности, които не замърсяват околната среда.

По-известни защитени местности в региона са „Стария дъб“ на остров Вардим край Свищов, „Божурлука“ до с. Горна студена, община Свищов, горите около Преображенския, Дряновския, Соколския и Батошевския манастир, „Божур поляна“, край Горна Оряховица, „Река Веселина“ в землищата на с. Къпиново, с. Миндя, община Велико Търново и други. Те опазват територии с характерни или забележителни ландшафти и местообитания на застрашени, редки или уязвими растителни и животински видове и съобщества.

Природните забележителности са характерни или забележителни обекти на неживата и живата природа. Примери за такива са водопадите „Момин скок“, Къпиновския водопад, „Кая бунар“ (Хотнишкия водопад), Водопадът на р. Мийковска, пещери, проломи, скални образувания.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.