55 маломерни паралелки в община Търговище

Недостигът на деца за нормални класове общо е 271

55 паралелки, с изключения от минималния брой ученици и общ недостиг от 271 деца, са сформирани в общинските училища в Търговище, съобщиха от местната администрация. За да функционират, те трябва да бъдат утвърдени от Общинския съвет, който ще гласува статута им на последната си сесия тази седмица.

Паралелките са в 12 училища в общината и са създадени, за да се осигури задължителното обучение на децата до 16-годишна възраст. Положителни становища са дали и от просвтния инспекторат.

От Община Търговище уточняват, че в 4 от общо 8 училища в селата има недостиг на ученици във всички паралелки от 1 до 7 клас. Това са училищата в Голямо Ново, Вардун, Дралфа и Лиляк. По 5 маломерни паралелки са сформирани в Подгорица, Надарево и Макариополско.

По 3 маломерни класа има в IV ОУ „Иван Вазов“ в град Търговище и Професионалната гимназия по земеделие. По 2 са паралелките с недостиг на ученици в Спортното училище и II СУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Недостиг на деца има във всички 4 паралелки в училището в Драгановец, като 3 от тях са слети. За дофинансиране от местната администрация през август бяха одобрени 2 от паралелките в Драгановец, в които са записани по-малко от 10 деца. За обезпечаване на дейността им Общината ще осигури 5800 лв. от бюджета за 2019 г., припомнят от администрацията.

Коментари

Задължително поле