56 камери срещу вандали и крадци в Шумен

Окончателно монтирани са и работят 56 камери в Шумен.

Частна охранителна фирма изгради денонощното видеонаблюдение на нови детски, спортни площадки, паркове и градини за 69 000 лв. и ще има грижата да го поддържа и реагира на крадци и вандали три години.

Повечето от камерите са вандалоустойчиви, уточни във вторник пред журналисти управителят на общинското предприятие "Стопанска и охранителна дейност" Захари Захариев.

От Градската градина на Шумен, където монтажът на новите устройства е приключил още през март, вече четири пъти записи от камерите са предавани на полицията за разплитане на криминални инциденти. Разкрита е и кражбата на велосипед от дете, каза Захариев.

Изградени са четири общински центъра за мониторинг, където картината върви в реално време. Те са в сградата на кметството, при охраната в Градската градина, при пазача на парк "Студентски" и при дежурен в бивше поделение. От там служителите сигнализират на охранителната фирма.

"Системата за видеонаблюдение има възможност да се надгражда. Планира се на следващ етап сигналът от камерите да се предава в полицията", каза Захариев. До началото на септември в Шумен трябва да заработят камери и на входно-изходните артерии на града, които ще "виждат" и номерата на колите-нарушителки.

Очаква се видеонаблюдението да намали набезите по общинската собственост. В момента общината изразходва по около 3 000 седмично за възстановяване на потрошени люлки, пейки и кошчета.

Коментари

Задължително поле