На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

5800 мигранти опитали да влязат в България тази година Цветанов: По време на европредседателството ще се опитаме да привлечем Западните Балкани към политиките за бежанците

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност в НС и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в конференция за миграционните процеси.

Около 5800 чужденци са се опитали да минат незаконно българските граници от началото на годината. Това стана ясно от презентация на зам.-директора на “Гранична полиция” Стоян Иванов, представена по време на конференция “Бежанската криза и развитието на миграционните процеси”. За 2016 г. натискът по границите е бил около 7 пъти по-голям – над 40 000 възпрепятствани опита за влизане в България.

Пикът на бежанския натиск е бил през 2015г., когато над 90 000 чужденци са се опитали да влязат незаконно в пределите на страната. През 2014 г. те са били 38 000. “Наблюдава се занижаване на бежанския поток към България, но това не трябва да ни успокоява”, обясни председателят на Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов Цветан Цветанов. Той напомни, че Турция задържа на територията си над 4 млн. бежанци и страната ни остава в риск. На конференцията стана ясно, че в момента е зает 1/5 от капацитета на бежанските центрове у нас, което е приблизително 1000 души.

“За нас председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност и предизвикателство. По време на него ще се опитаме да привлечем Западните Балкани към политиките на Съюза, свързани с бежанците”, добави Цветанов. За него основното предизвикателство пред ЕС, свързано с бежанците, е как да се справи с политическия популизъм.

Той коментира също, че трябва да се промени законодателството по отношение на миграционните процеси, така че то да отговаря на новите предизвикателства.

130 деца бежанци у нас посещават училище
3007 души са потърсили закрила от началото на годината

По време на конференция относно мигрантите стана ясно, че 130 деца бежанци са интегрирани успешно в училища в страната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни по време на събитието, че вече не се говори за бежанска криза, но трябва да бъде решен въпросът с интеграцията и социалните дейности. “Благодарение на огромните усилия на държавата и на Европейския съюз днес ние вече не говорим за бежанска криза, но говорим за трайно и дългосрочно решаване на проблема с миграцията и бежанците, който изисква не по-малко усилия. Това, което предстои, за да може тези въпроси да бъдат решени, е решаване на въпроса с интеграцията и социалните дейности – най-вече образованието и грижата за непридружените деца”, каза пред журналисти Фандъкова. “Грижата за тези деца е тема, по която работим вече няколко месеца, и се надявам, ако е нужно, да получим подкрепата на Народното събрание, за да може законово в работата с тях да се включат и неправителсвените организации, които имат доста сериозен капацитет”, допълни кметът.

В момента Държавната агенция за бежанци има капацитета да се погрижи за 5130 мигранти, с възможност за разгръщане на местата до 6000. През 2013 г. ДАБ е можела да приюти едва 1300 мигранти. От началото на годината до края на септември 3007 души са потърсили закрила от бълагрските власти, съобщи зам.-председателят на Агенцията за бежанци Даниел Инджов. “За сравнение, през октомври 2015 г. са регистрирани над 3400 лица само за един месец. Намаляването на този поток е следствие на правилните политики”, коментира Инджов.

Споразумение
Лондон дава
безплатни офиси на софийския
бизнес

Лондон ще предоставя временни безплатни офиси за софийски предприемачи, които искат да работят там. За това се договориха изпълнителният директор на Столичната агенция по приватизация и инвестиции Владимир Данаилов и Тони Марджиота от британската агенция. Лондон ще предоставя цялостна подкрепа за софийския бизнес като осигуряване на помощ за отваряне на фирма, намиране на кадри, контакти за работа и представяне пред местния бизнес. СОАПИ ще предложи същата подкрепа на лондонския бизнес.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Мерят натиска по заловените… не би било смешно, ако сърбите не хващаха повече на тяхната отколкото ние на нашата граница.

  2. интересно този смешник – цвъки „апартамента“ как е успял да ги преброи ?? нали камерите по „защитното съоръжение“ изобщо не работят… !?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.