Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Тръмп: Няма риск икономиката в САЩ да изпадне в рецесия

Airbnb събуди търсенето на жилища в Гърция 67 евро за нощувка в Атина

Версия: Жертвите от Негован убити от родственик, той не ги търси (обзор) Все още загиналите не са идентифицирани

Путин пристигна на посещение във Франция

Хора от Израел и Кувейт купуват имоти в Банско Интерес има от руснаци и британци

Словашката прокуратура: Бивш военен е убиецът на журналиста Ян Куциак и годеницата му

Траурно бдение в Сливен почете паметта на Криси и поиска най-строго наказание за убиеца й

НАП продава къмпинг край морето за 405 хил. лева Цената е намалена наполовина

Кола се е обърна по таван край Благоевград, шофьорът е с леки травми

Борис Джонсън призовава Германия и Франция да направят компромис за Брекзит

588 търновци дарили кръв за три месеца

Кръводаряването, доброволно и безвъзмездно, е един от най-благородните актове на които е способен човек, а дареното спасява живот, твърди началникът на отделението по трансфузионна хематология в областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново д-р Марияна Витанова.

Лекарката вече 10 години ръководи успешно процесите по промоция на доброволното и безвъзмездно кръводаряване, набиране и задържане на кръводарители, както и обезпечаване нуждите от кръв и кръвни продукти на лечебниците в региона. Преследва една глобалната цел – самодостатъчност на кръвта, защото, съгласно препоръките на Съвета на Европа и като членка, страната ни сама трябва да покрива нуждите си от кръв и кръвни продукти. Така за първото тримесечие на 2018 г. отчетеният брой кръводарители е 588, срещу 543 за същия период на предходната 2017 г. Въпреки ръста безценната течна тъкан все не стига, защото всеки ден заради катастрофи, операции, раждания и множество различни по вид и степен заболявания, нуждата от кръв и кръвни продукти нараства. Ако прибавим бедствията от природно естество или поради човешка грешка и немарливост при аварии все се оказва, че кръводарителите са кът.

Затова целият екип на отделението, както и самото ръководство на областната болница не пропускат да отдадат дължимото уважение и признание на най-активните дарители и защитници на всеки 14 юни – Международният ден на безвъзмездното и доброволно кръводаряване.

2471 кръводарители за 2017 г. срещу 2360 кръводарителя за 2016 г. са вписани в отчетите на отделението, добило гражданственост с името „Кръв центъра” във Велико Търново. Годишен ръст бележи и цифрата на редовните кръводарители – 275 за първото тримесечие на 2018 г. спрямо 268 за същия период на 2017 г. – все хора дарили кръв поне веднъж в рамките на 2-годишен период. Точно към това се стреми екипът в отделението – двама лекари, четирима медицински лаборанти, шест медицински сестри и трима санитари.

„Редовните ни дарители са приели доброволното и безвъзмездно кръводаряване за своя лична кауза и знаят, че кръвта им спасява живот, но и биват безплатно профилактирани за ред болести, като СПИН, сифилис, хепатит В и С. Системното кръводаряване ги прави и по-красиви, като стимулира процесите на регенерация в организма, защото количеството на взетата кръв се самовъзстановява в организма до 24 ч., а качеството й до 3-4 седмици. Кръводаряването е инвазивна процедура, която обаче обновява кръвните клетки в организма и спомага баланса и производството на нови имунни клетки. Това повишава защитните сили в организма и поддържа добър имунен отговор“, подчертава д-р Витанова, за да разсее мита, че кръводаряването отслабва имунитета.

Друго излишно притеснение е страхът от зараза. Всички игли, сакове и контейнери, използвани по време на кръводаряването са стерилни и еднократни, затова няма риск за здравето на даряващия кръв. Взетата дарена кръв обикновено е 400 – 450 мл., събрана в специален сак за кръвовземане. Даряването включва няколко етапа, които биват стриктно контролирани, за да се гарантира безопасността на донора и за да се избегнат предотвратими нежелани реакции, категорична е специалистката по трансфузионна хематология с близо 30-годишен опит.

Нуждата от кръв и производните и кръвни продукти е непрестанна, затова доброволни и безвъзмездни кръводарители са необходими ежедневно. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти, да са на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.