6 млн. контрабандни цигари и 15 хил. кг. тютюн задържани от началото на годината

Снимки: Архив

Близо 6 милиона контрабандни цигари и над 15 000 килограма нарязан тютюн са задържали от началото на годината МВР заедно с Агенция „Митници“. Това обяви Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“, по време на отчет, който направи  заедно с главния секретар на МВР Младен Маринов и директорът на ГДБОП пред парламентарната комисия за борба със сивата икономика, съобщи БНТ.

От МВР обясниха, че в момента контрабандните цигари заемат рекордно ниско ниво от 7% от пазара на тютюневи изделия. Основно предлагани у нас незаконни тютюневи изделия се произвеждат в гръцки фабрики. В момента проблемът пред органите на реда е как да хващат незаконната продажба на тютюн. Когато той е нарязан, не е акцизна стока и не може да бъде задържан и именно по този начин напуска страната, разкриха от полицията.

„Един тютюн, който струва първокачествен 2,3,5 лева, можеш да го изкупиш, хората предпочитат да го продадат като нелегален за 30-40 лева“, обясни Емил Димитров, председател на Временната комисия за борба със сивата икономика.

„Мога да ви уверя, че и към днешна дата ние наблюдаваме наши организирани престъпни групи, които изнасят ненарязан тютюн в други европейски държави. В резултат на натиска, който беше осъществен на територията на страната върху лица и групи, които произвеждаха нелегални цигари – те изнесоха производството в други държави. От 2015 г. до момента имаме по наша информация и по информация на наши партньорски служби разбити 14 фабрики на територията на европейски държави“, обяви Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.