6 млн.лв. нужни на „Пловдив 2019“ за събития и проекти през тази година

Шест милиона лева са нужни на фондация „Пловдив 2019“, ръководеща подготовката на града под тепетата за Европейска столица на културата през 2019 г., за събитията и проектите, които трябва да стартират през тази година.

„През 2017 г. трябва да започнем планирането на откриващото събитие за 2019-а, а само за него са необходими близо 2 млн. лева“, разкри артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева и допълни, че отсега трябва да почнат преговори за закриващата церемония и още няколко ключови събития. До момента фондация „Пловдив 2019“ не е получила никакви пари от 20 млн.лв. държавно финансиране.

С проектите, одобрени на първа сесия, вече са сключени договори и реализирането им ще се осъществи със средства от бюджета на Община Пловдив. През март ще станат ясни и одобрените проекти от втора и трета сесия на отворените покани от програмата на „Пловдив-2019“, като до средата на 2017 г. със съответните организации трябва да бъдат сключени договорите, за които държавното финансиране е ключово. „Искрено се надявам, че ще се намери механизъм за това да се отпуснат средства за съдържание“, заяви зам.-кметът на Пловдив за културата Амелия Гешева.

От УС на фондацията апелираха „Пловдив – Европейска столица на културата“ да бъде държавен приоритет без политически спекулации. „Проектът е на международната сцена и е лакмус за културната зрялост на българското общество и държава“, заяви Марияна Чолакова, член на УС на фондация „Пловдив 2019“ и почетен консул на Германия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.