На 19 август 2018 да почерпят

Уникална драма в дебюта на Кристиано Роналдо за „Юве“!

Да те цакат с виртуална бира Най-странните приложения за смартфон с милиони потребители

САЩ готвят санкции за фирмите, които участват в „Северен поток-2“

Петрова нива събра хиляди родолюбци

Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

6 тунела по магистралите и 8 по шосетата се нуждаят от ремонт

Снимка: Уикипедия

Върховна административна прокуратура (ВАП) е извършила проверка за установяване на състоянието на тунелите в страната, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Повод за това стана тежкото произшествие в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ от 05.02.2017.

В хода на проверката за спазване на законността е възложено на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ да организира инспекции за установяване състоянието на тунелите в страната.

Чрез съответните окръжни прокуратури е възложено на кметовете на общини извършването на проверки по отношение на състоянието на тунелите по общинските пътища в съответствие със задълженията и компетентността на местните органи на власт.

В изпълнение на разпорежданията на ВАП, Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела действия като са издадени:

  • заповед от 07.02.2017 г. за спешна проверка и оценка за състоянието на тунелите по републиканските пътища;
  • заповед от 15.02.2017 г. за назначаване на специализирано звено от представители на АПИ, МТИТС, МВР, УАСГ за проверка и експертна оценка на състоянието на тунелите по републиканските пътища, които съвпадат с трансевропейската пътна мрежа на територията на България и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние, съгласно изискванията на Наредбата и заповед от 15.02.2017 г., на чиято основа директорите на съответните ОПУ да назначат комисии за проверка и експертна оценка на състоянието на тунелите по републиканските пътища извън трансевропейската пътна мрежа и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на технико-експлоатационното им състояние.

В резултат на извършените множество проверки е установен броят на тунелите, нуждаещи се от ремонт и са определени краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване технико-експлоатационните качества на съоръженията. Извършено е и преструктуриране на бюджета на съответния държавен орган, определен за проектиране и текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.

От основен ремонт се нуждаят шест тунела от трансевропейската пътна мрежа, а именно: тунел „Витиня“ при км 32+230 на АМ Хемус – лява тръба; тунел „Топли дол“ при км 39+562 на АМ Хемус – две тръби; тунел „Ечемишка“ при км 41+922 на АМ Хемус-лява тръба; тунел „Правешки ханове“ при км 54+686 на АМ Хемус- две тръби; тунел „Траянови врата“ при км 53+297 на АМ Тракия – две тръби; тунел „Големо Бучино“ при км 14+680 на АМ Люлин – две тръби.

Осем тунела от републиканската пътна мрежа също се нуждаят от ремонт. Това са тунели на път I-1 „Видин – Кулата“ на км 370+430, км 383+604 и км 388+897; тунели на път I-5 „Русе – Маказа“ на км 103+524, км 103+814, км 133+387, км 150+814; полутунел на път III 197 „Гоце Делчев –Девин“ на км 83+488.

След намесата на ВАП от оправомощения орган – АПИ са организирани и са поети ангажименти за действия съобразно компетентността, а от териториалните прокуратури са реализирани съответните правомощия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.