6 355 633 българи имат право на глас на европейските избори

Снимка: Архив

6 355 633 българи са в избирателните списъци с право на глас на изборите за Европейски парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, плавателните съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

Изборният ден в България започва в 7 ч и приключва в 20 ч. Извън страната изборният ден започва в 7 ч местно време и приключва в 20 ч местно време.

Когато в 20 ч пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20 ч, но не по-късно от 21 ч (извън страната това е съответното местно време).

Всички секции в чужбина са готови да посрещнат избирателите, съобщиха от Министерството на външните работи. Разкрити са 191 избирателни секции зад граница.

Коментари

Задължително поле