60 г. от обявяването на Жеравна за архитектурен резерват

Родната къща на Сава Филаретов е с уникална архитектура и детайли

Жеравна готви голям празник

Тук е къщата на Йовков

60-годишнината от обявяването на Жеравна за архитектурен резерват ще бъде отбелязана с редица събития в Дните на европейското културно наследство, съобщиха от Историческия музей в Котел. Инициативата се осъществява във всички страни от стария континент и се провежда традиционно през септември.

Възрожденското село придобива статут на архитектурен резерват на 7 юли 1964 година с решение на тогавашния Министерски съвет. С административния акт 172 къщи са обявени за културни ценности, като 11 от тях са с категория „от национално значение“. Държавата влага значителен финансов ресурс, за да реставрира и съхрани старата автентична архитектура на имотите.

Жеравна запазва своя специален статут и след влизането в сила на настоящия Закон за културното наследство /2009 г./

Сред културните ценности с национално значение е родната къща-музей на големия ни писател Йордан Йовков, както и на Димчо кехая – един от богатите жеравненци и прототип на Йовковите литературни герои.

Паметник на културата и историята е и къщата на Тодор Икономов – депутат в Учредителното събрание, което създава Търновската конституция, прави София столица на България, а жеравненецът е неин кмет. Съхранен е и домът на Васил Соколов – докторът на Хвърковатата чета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони