на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

60 деца от Търновско са били обект на престъпление през 2016 г

Снимка: Pixabay

60 малолетни и непълнолетни лица са били обект на престъпления от началото на годината до този момент на територията на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Преобладаващите престъпления, регистрирани от криминалистите, са кражбите, физическите и сексуални посегателства.

От началото на календарната година от полицията в старата столица са предоставили закрила на общо 19 малолетни и непълнолетни лица. Това отчете Катерина Лещакова, прокурор в Окръжна прокуратура-Велико Търново.

В 9 от случаите децата са били обект на престъпление, а в осем от тях е имало непосредствена опасност за живота им. Също два са случаите, в които децата са били оставени без надзор. В Областната дирекция на МВР във Велико Търново от 2011 година функционира т.нар. „синя стая”. 50 деца на възраст от 3 до 18 години са преминали през стаята. Стая за разпити на малолетни и непълнолетни има и в Районен съд-Велико Търново, където специалистите беседват с деца, жертви на престъпления. Практиката за щадящо изслушване на деца свидетели или пострадали от насилие и/или престъпление в тези специализирани стаи е от 10 години.

“Общо 61 са лицата между 14 и 18 години, които са били жертва на престъпление през 2015 година. 29 от тях са малолетни. Момчетата са 21, а от тях девет са малолетни. Момичетата, жертви на престъпление през миналата година, са били 40, а половината от тях са малолетни”, информира още Лещакова.

През отчетения период преобладават престъпленията против брака и младежта. 13 са малолетните момичета със съвместно съжителство с пълнолетен от другия пол, стана още ясно от статистиката на прокуратурата за изминалата година. 10 непълнолетни лица са пострадали от кражби. По-малък е броят на жертви в следствие на пътнотранспортни произшествия и причинена средна или тежка телесна повреда.

Повод за изнесените статистически данни бе семинарът „Интегриран подход за справедливо правосъдие”, който се провежда в сряда и четвъртък във Велико Търново. Представители на различни държавни и общински институции обсъждат съвместни дейности, с които да гарантират подкрепа на най-уязвимите групи в обществото – децата, възрастните и хората с увреждания. Проектът се реализира във всички 28 областни града на страната. Над 40 специалисти от Велико Търново – полицаи, съдии, лекари, психолози, прокурори, социални работници, участват в обучението. То се организира от Института по социални дейности и практики.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.