60% от децата са жертва на насилие

Национална коалиция ще бори проблема с агресията

Всяко пето дете посочва, че е станало жертва на тормоза в училище

Шест от десет деца у нас редовно са подложени на насилие, отчете омбудсманът Мая Манолова на Национална кръгла маса с представители на държавни институции и експерти от неправителствения сектор. Според данни на УНИЦЕФ 39% от родителите биха използвали физическото наказание като метод за възпитание.

Манолова представи и данни от нова анкета за детската агресия и насилието над подрастващите.

На въпроса „Били ли сте обект на агресия?", отрицателно отговарят само 41% от запитаните деца. Над половината обаче признават, че са били обект на различна форма на агресия. Най често това се случва на улицата - 26,63% от анкетираните, в училище - 20,63%, и у дома – 11,62%.

Манолова предложи да се създаде национална коалиция срещу насилието и телесните наказания над деца, в която да се включат неправителствени организации, родители, училищата и специалисти, предложи омбудсманът.

Тя трябва да има за цел да предложи законодателни промени срещу насилието и телесните наказания и да създаде атмосфера на нетърпимост към подобни прояви. Манолова отбеляза, че в страната има само 18 кризисни центъра за жертви на насилие, два от които в София.

Коментари

Задължително поле