Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Разследват корупция при доставки за ВВС Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Д-р Димитров гръмнал Плъха при самоотбрана (обзор) 2 г. условно за лекаря от Пловдив, застрелял крадец

Правят проучване за контрабандата на горива При алкохола няма проблем за бюджета

7 години от атентата на Летище Бургас Посланикът на Израел Ирит Лилиан: Силата на живота е по- силна от тази на разрушението

Граждани почетоха паметта на Васил Левски в София (СНИМКИ)

Брюксел иска мониторинг за всички страни членки на ЕС

Избиват и диви прасета заради чумата Само горски ще стрелят в районите на огнищата

60% от лозята в Румъния, Украйна и Молдова с БГ-семка

Над 60% от сортовия състав на лозята в Румъния, Молдова и Украйна са български и са произведени в Института по лозарство и винарство в Плевен, съобщи в Пловдив новият директор на Селскостопанската академия проф. Иван Пачев. Най-търсени били сортовете „Велика“ и „Миро“. „В преговорите сме с още 3 съседни страни – Турция, Сърбия и Гърция, където също търсят българско грозде – винени и десертно за директна консумация“, допълни проф. Пачев.

България ще е от 29 май до 3 юни домакин на 40-ия юбилеен световен лозаро-винарски конгрес, който ще се проведе в НДК-София. Тогава у нас ще пристигнат световни светила в бранша, които се очаква да дадат огромен тласък на производството и износа на български вина. „Очаквам България да увеличи минимум двойно производството и износа на вино в следващите от 3 до 5 години“, прогнозира директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Той е горд, че България е спечелила домакинството на най-престижния на планетата винен форум в конкуренцията на 11 държави. „Едно от изискванията да си домакин на световния конгрес, е през последните 10 години нито една изнесена на международните пазари бутилка вино да няма лош имидж. България е малка държава и не може да залее световните пазари с море от вино, но нашата продукция има много добро име“, декларира Красимир Коев преди началото на „сребърната сватба“ – 25-ата „Винария“ в Пловдив.

Скандал съпътства откриването на 26-ото издание на селскостопанската изложба „Агра“ в Пловдив пред палата 6 на Международния панаир.

„Последните 10 години в българското земеделие са влезли повече от 16 млрд. лв. Сега се радваме и на все повече вложители, голяма част от тях са нови, и висок ръст на селското ни стопанство“, заяви в словото си министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков.

Той напомни, че в кампанията за директни плащания стопаните, които все повече се насочват към новите тенденции в аграрните технологии, ще получат 1,5 млрд. лв. Думите му обаче бяха заглушени от възгласите на група недоволни фермери, които попитаха министъра защо се бави разплащането на тези пари, които отдавна са получили техните колеги от страните в ЕС. Според тях това поставя под въпрос изобщо работата на хората, заети в селското стопанство. Част от фермерите заплашиха да блокират пътища със земеделските си машини, защото без парите от директните плащания не могат да почнат обработка на земите.

„Три дирекции в МЗХ не са работили цели 6 месеца – за развитие на селските райони, за надзора и за директните плащания. Именно по тази причина има забавяния на директни плащания от 1,5 млрд. лв. Пари има. Проблемът е забавяне на документи и подготовката за плащанията. Тези неща не са свършени – не знам дали съзнателно или по немарливост. Сега съм ги натиснал „на макс“ и работят на високи обороти“, обясни служебният министър Христо Бозуков.

Той допълни, че е ако той и екипът му не е бил направил нужното, то фермерите вероятно са щели да си получат парите най-рано през май или юни. „Сега разплащанията ще започнат да се случват още през месец март“, увери земеделският министър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.