60% от страната ни става демографска пустиня

Снимка: Архив

Смъртността в някои региони е като при война

До 2030 г., населението в България ще намалее с 1 450 000 души, а 60 % от територията на страната ще се превърне в “демографска пустиня”. Това е прогнозата на анализа “Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България”, изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров от СУ “Климент Охридски” и доц. д-р Надежда Илиева от БАН.

Според учените 42 процента от населението в страната ще бъде съсредоточено в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

До 2030 г. 20 % от населените места ще останат без население. През 2001 г. обезлюдените места са били едва 2 %.

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в “абсолютни бройки”.

“В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока”, коментира доц. Бърдаров. Той припомни, че България е на първо място в Европа по обща смъртност. “У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила. Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия”, коментира ученият.”

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас. Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият.

Коментари

Задължително поле