600 000 лв. за концерти и фестивали в Шумен

Честват 105 г. от първата оперета и 120 г. от рождението на Владигеров

Близо 5 млн.лв. ще харчи за култура община Шумен през настоящата година, а с 600 000 лв. от тях ще бъдат финансирани концерти, фестивали и други празненства. 90 са предварително планираните събития в града, а от тях 20 са с национална и международна значимост и се очаква да привлекат значителен интерес.

В Шумен преди 105 г. е поставена оперета у нас - романтичната "Кармозинела" и събитието ще бъде подобаващо отбелязано. Случило се е на 10 май 1914 г. Шуменският оперетен ансамбъл, подсилен от граждани, гражданки и учащи от горните класове я поставят в читалищен салон. Две седмици по-късно гостуват във Варна.

Шуменци ще честват и 170 години от пристигането на унгарските емигранти в града, както и 70 г. от създаването на музейната сбирка в къщата "Лайош Кошут". 120 години от рождението на композитора Панчо Владигеров ще превърнат града за пореден път в средище на класическата музика. 180 години от рождението на Ил. Р. Блъсков и 115 г. от създаване на Регионалния исторически музей също са в културния календар на общината. Шумен ще бъде домакин и на театралния фестивал Нова българска драма, който събира актьори от страната и чужбина.

Традиционно общинският фонд "Култура" ще подкрепи инициативи и проекти на местни творци с 55 000 лв.

Коментари

Задължително поле