Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

Илияна Йотова връчва български документи на сърбин, спасител от Лим

6000 американски войници ще бъдат разположени в Европа през януари

Снимка: БНТ

Съединените щати ще разположат 6000 войници в Европа през януари 2017 г., съобщава БНТ. Това ще бъде първата тежковъоръжена бронирана бригада на ротационен принцип в Европа. Танковете, бронираните машини и войниците ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България в рамките на операция “Атлантическа решителност”.

Целта е Съединените щати да подкрепят НАТО-овските си съюзници в Централна и Източна Европа срещу заплахите от Изток. В България и Румъния ще бъде изпратен един бронетанков батальон. Първоначално в Европа ще пристигнат войници от Колорадо.

4000 войници от форт “Карсън” – домът на Трета бронирана бригада, ще бъдат разположени в Централни и Източна Европа.

Трета бронирана бригада и 1750-те войници от 10-а авиационна бригада ще дебаркират в пристанище Бремерхафен, Германия. Задачата е 6000-те хиляди войници с 2000 машини да се придвижат до Дравско Поморские, Познан и още три точки в Полша за 12 дни. След което войниците, танковете М1-Ейбрамс и пехотните машини “Брадли” ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България.

“Нашият отряд се състои от 700 войници. Ще бъдем разположени в Румъния и България. Базата в Ново село е едно от местата, където ще сме дислоцирани за постоянно. Най-вероятно 300 войници ще са в Ново село – това зависи от ученията, които ще провеждаме”, коментира пред БНТ полк. Джейсън Сабат, командир на 1-и батальон, 8-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада – “Форт Карсън”.

Отрядът за България и Румъния разполага с 15 танка и 32 бронирани машини и съвместно с българските военни ще провеждат различни учения. Плановете са да се проведе мащабно учение – Сейбър гардиън. Отряди на Трета бригада ще участват в съвместни учения със страните до Естония.

“Целта ни е една – по-добра съвместимост със съюзниците. Аз командвам отрядите в Латвия, Литва и Естония. Всеки един от моите отряди ще си партнира всекидневно с нашите съюзници – без значение дали тренираме с леко стрелкови оръжия или провеждаме маневри, важно е да покажем, че сме заедно”, казва полк. Стивън Кейпхарт, командир на 1-и батальон, 68-и брониран полк – Трета бронирана бригада.

Голямото предизвикателство е придвижването на военните и техниката през различните европейски държави – по шосе, жп път и въздух. Последната композиция с бронирани машини напуска Форта в Колорадо.

“Разгръщането ни в Източна Европа ще е най-дългото, на което сме били – 9 месеца. Зад войниците стои една доста дълга верига от провизии, техника, инфраструктура. Всичко това товарим на контейнери и изпращаме към Европа – от палатки през танкове до допълнителни чаршафи за войниците”, информира капитан Браян Мъск, Трета бронирана бригада.

Допълнителните сили на САЩ в Европа са подготвени да реагират и при сценарии по чл. 5 от Вашингтонсикя договор – нападение над държава-членка на НАТО. Трета бронирана бригада, обаче, ще остане под командването на САЩ, а не на Алианса.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Такаааа. Значи Руснаците били агресори. За 45 години не се появи руски войник в България, а сега в надупена България ще има американски войници. Да живее свободата!!!!!!!!!!!!! И тролчетата да не ми говорят заучените фрази за НАТО. Обърнете внимание “под командването на САЩ, а не на Алианса!!”

    1. Хайде де, не се бил появил -ама по някаква причина не си разбрал

Отговорете