6000 американски войници ще бъдат разположени в Европа през януари

Съединените щати ще разположат 6000 войници в Европа през януари 2017 г., съобщава БНТ. Това ще бъде първата тежковъоръжена бронирана бригада на ротационен принцип в Европа. Танковете, бронираните машини и войниците ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България в рамките на операция "Атлантическа решителност".

Целта е Съединените щати да подкрепят НАТО-овските си съюзници в Централна и Източна Европа срещу заплахите от Изток. В България и Румъния ще бъде изпратен един бронетанков батальон. Първоначално в Европа ще пристигнат войници от Колорадо.

4000 войници от форт "Карсън" - домът на Трета бронирана бригада, ще бъдат разположени в Централни и Източна Европа.

Трета бронирана бригада и 1750-те войници от 10-а авиационна бригада ще дебаркират в пристанище Бремерхафен, Германия. Задачата е 6000-те хиляди войници с 2000 машини да се придвижат до Дравско Поморские, Познан и още три точки в Полша за 12 дни. След което войниците, танковете М1-Ейбрамс и пехотните машини "Брадли" ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България.

"Нашият отряд се състои от 700 войници. Ще бъдем разположени в Румъния и България. Базата в Ново село е едно от местата, където ще сме дислоцирани за постоянно. Най-вероятно 300 войници ще са в Ново село - това зависи от ученията, които ще провеждаме", коментира пред БНТ полк. Джейсън Сабат, командир на 1-и батальон, 8-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада - "Форт Карсън".

Отрядът за България и Румъния разполага с 15 танка и 32 бронирани машини и съвместно с българските военни ще провеждат различни учения. Плановете са да се проведе мащабно учение - Сейбър гардиън. Отряди на Трета бригада ще участват в съвместни учения със страните до Естония.

"Целта ни е една - по-добра съвместимост със съюзниците. Аз командвам отрядите в Латвия, Литва и Естония. Всеки един от моите отряди ще си партнира всекидневно с нашите съюзници - без значение дали тренираме с леко стрелкови оръжия или провеждаме маневри, важно е да покажем, че сме заедно", казва полк. Стивън Кейпхарт, командир на 1-и батальон, 68-и брониран полк - Трета бронирана бригада.

Голямото предизвикателство е придвижването на военните и техниката през различните европейски държави - по шосе, жп път и въздух. Последната композиция с бронирани машини напуска Форта в Колорадо.

"Разгръщането ни в Източна Европа ще е най-дългото, на което сме били - 9 месеца. Зад войниците стои една доста дълга верига от провизии, техника, инфраструктура. Всичко това товарим на контейнери и изпращаме към Европа - от палатки през танкове до допълнителни чаршафи за войниците", информира капитан Браян Мъск, Трета бронирана бригада.

Допълнителните сили на САЩ в Европа са подготвени да реагират и при сценарии по чл. 5 от Вашингтонсикя договор - нападение над държава-членка на НАТО. Трета бронирана бригада, обаче, ще остане под командването на САЩ, а не на Алианса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка