6179 шофьори са глобени заради липсващи или проблемни винетки през 2018 г.

7,84 млн. винетки за над 385 млн. лева са продадени от началото на годината до момента, съобщи БНТ, позовавайки се на информация от Агенция „Пътна инфраструктура“. До този момент от Пътна полиция са издали над 6000 наказателни постановления и фишове на шофьори, които не са имали винетка или са извършили други нарушения, свързани със заплащането ѝ.

От продадените над 7 млн. винетки, 5,4 млн. са за леки автомобили, показват данните на Агенция „Пътна инфраструктура“. От всички продадени винетки 1,4 млн. са еднодневните, каквито купуват предимно тежкотоварните автомибили, които преминават през България, но не само те. От 1 януари до момента Пътната полиция е издала наказателни постановления и фишове на български, но и чуждестранни шофьори, за около 2,5 млн. лв.

Най-честите нарушения са липса на винетка, незалепена на стъклото или неотговаряща на категорията на автомобила.

Трудно би могло да се каже дали чуждестранните шофьори купуват или не винетка, но трябва да напомним, че на границата всички могат да го направят. 50% от трафика в България е транзитен, предимно от турски и ирански шофьори на тежкотоварни автомобили, които пътуват за Европа. 250 000 са само турските тирове, които преминават оттук годишно.

Много чужди шофьори на ТИР-ове, които всеки ден преминават през България, си купуват не ежедневна, а месечна винетка, уточняват експерти. Така месечната винетка, която за тировете струва между 80 и 174 лв., се препредава от автомобил на автомобил, което излиза по-евтино за фирмата.

С въвеждането на електронните винетки и тол системата от 2019 г., принципът на таксуване ще бъде на база изминато разстояние за автомобили над 3,5 тона и на база време за леките. Очакванията са системата да генерира годишно над 1 млрд. лв. приходи, които приоритетно да бъдат инвестирани в поддържане на пътната инфраструктура.

Сега приходите са около 300 млн., а парите, които държавата дава за пътища, са 600.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България