6191 огнестрелни оръжия и боеприпаси са иззети по искане на ВАП

По повод на поредица от възникнали инциденти и извършени престъпления с използване на оръжия (по смисъла на чл. 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия - ЗОБВВПИ), заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова разпореди проверка относно валидността на разрешителните за притежание на оръжия, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката е за периода м. март – м. септември 2017 г. и е извършена от Главна дирекция „Национална полиция“. Предмет на проверката са придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси от физически и юридически лица. Предприети са мерки за стриктно спазване на законовите изисквания при действия с огнестрелни оръжия и боеприпаси, предвид повишената опасност за живота и здравето на гражданите при нерегламентираната им употреба.

За посочения период, след намесата на ВАП, постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144 бр. Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси са 176 бр. Решенията за отнемане на издадени разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси са 87 бр. Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси са 6191 бр.

По повод на проверката, разпоредена от ВАП, министърът на вътрешните работи е възложил на Дирекция „Инспекторат“ извършването на проверка в СДВР и ОДМВР в страната по изпълнение на законовите регламенти за издаване, разрешения и осъществяване на контрол по придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България