62-годишна търновка спасява с органите си чакащи за трансплантация

62-годишна жена от Велико Търново стана донор и с органите и ще бъдат спасени болни, чакащи за трансплантация. Пациентката в областната болница в старата столица е изпаднала в мозъчна смърт, в следствие на тежък мозъчен инсулт. Близките и взели хуманното решение да дарят органите и така да дадат шанс за живот на други тежко болни пациенти.

Тяхната близка е трети случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и втори реализиран донор.

Около 21 часа в четвъртък екип на УМБАЛ „Света Екатерина“ взел донора за извършване на експлантация на сърцето и бъбреците.

В момента чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас са 1021. От тях 26 са нуждаещите се от сърце, а 995 от трансплантация на бъбрек. От началото на 2016 г изпаднали в клинична смърт пациенти в болницата във Велико Тръново са дали шанс за живот за 10 души . С органите им са извършени 6 бъбречни трансплантации, 1 присаждане на сърце и 3 чернодробни трансплантации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.