Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Арестуваха пияна кюстендилка, карала крадено такси в насрещното на магистрала “Струма“

Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония раздаваха флаери срещу корупцията на ГКПП-Станке Лисичково

Прокуратурата за доклада на ЕК: Обективно и по достойнство са оценени усилията в областта на съдебната реформа

62 на сто от фирмите в криза за кадри

62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. Това показва проучване на ManpowerGroup сред 621 фирми у нас. За сравнение през миналата година криза за кадри са изпитвали 50 на сто от компаниите.

Квалифицирани работници, инженери и шофьори са най-търсените професии, показва още изследването.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на десето място през 2016 г. спрямо четвърта позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите на проекти са сменени от общи работници и оператори на производство. И тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво“,  коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

В 24% от анкетираните компании считат, че тази година им е по-трудно с кадрите, а  едва при 6% ситуацията се е улеснила.

Основната причина, която посочват фирмите, е на първо място (32%) липсата на т.нар. твърди умения – ИТ, езикови и математически познания. 30% посочват липсата на кандидати, а 13% – липса на т.нар. меки умения – ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост и адаптивност.

Само 11% от работодателите посочват като спънка очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с липсата на кадри, фирмите прибягват до няколко стратегии. Най-голяма част – 50% – предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. Eдна трета използват аутсорсинг на дейности, по-високо възнаграждение на наетите или допълнителни екстри.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.