Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Правителството погасява дълговете на болница „Лозенец“ с 23 млн. лв., тя минава под управлението на СУ

62 на сто от фирмите в криза за кадри

62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. Това показва проучване на ManpowerGroup сред 621 фирми у нас. За сравнение през миналата година криза за кадри са изпитвали 50 на сто от компаниите.

Квалифицирани работници, инженери и шофьори са най-търсените професии, показва още изследването.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на десето място през 2016 г. спрямо четвърта позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите на проекти са сменени от общи работници и оператори на производство. И тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво“,  коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

В 24% от анкетираните компании считат, че тази година им е по-трудно с кадрите, а  едва при 6% ситуацията се е улеснила.

Основната причина, която посочват фирмите, е на първо място (32%) липсата на т.нар. твърди умения – ИТ, езикови и математически познания. 30% посочват липсата на кандидати, а 13% – липса на т.нар. меки умения – ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост и адаптивност.

Само 11% от работодателите посочват като спънка очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За да се справят с липсата на кадри, фирмите прибягват до няколко стратегии. Най-голяма част – 50% – предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. Eдна трета използват аутсорсинг на дейности, по-високо възнаграждение на наетите или допълнителни екстри.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.