Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

62,4% искат ЕРП да са държавни Смесената форма на собственост е най-приемлива за 15%

Двама от всеки трима граждани на страната (62%) искат електроразпределението да бъде в ръцете на българската държава. Само 2% предпочитат формулата от последните около 15 години – да принадлежи на чужда държава. Едва 1% са на мнение, че собствеността трябва да е във владение на частно чуждестранно лице. А смесената форма на собственост е най-приемлива за 15%. Други 16% нямат мнение по така поставения въпрос.

Това сочи национално представително проучване на агенция „Афис“, осъществено в периода 15-19 март 2018 г. Интервюирани са пряко „лице в лице“ в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

clipboard0143% от привържениците на десни партии (общо) предпочитат държавната собственост, а само 11% частната форма. На обратния полюс са привържениците на БСП, от които 82% избират българската държавна собственост, сочи анализът на проучването.

Сред ориентираните към управляващата ГЕРБ само 7% са за българска частна собственост върху електроразпределението, 55% са за българска държавна собственост, 27% за смесена, а идеята за чужда (частна или държавна) собственост сумарно набира едва 2%. Сред симпатизантите на коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти“ съотношенията още по-релефно подчертават общите за страната разпределения на отговорите: 66% (4% над средното) са за ренационализация, 6% за притежание от български частни лица, 6% за чужди фирми, а още 13% за смесена собственост. Без съмнение, ако партия ГЕРБ беше в опозиция, тя също щеше да се старае да бележи политически точки от драмата „ЧЕЗ“, коментират от „Афис“.

clipboard02Отговорите на въпроса „Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?“, сочат, че силите на двете водещи формации – ГЕРБ и БСП – са напълно изравнени. На трето място се подрежда ДПС, а партиите от коалицията „Обединени патриоти“ сборно са на четвърто място. Списъкът продължава с политически субекти, които са в практически неразличими нано-стойности – около 1% и по-малко. Близо една трета от гражданите са трайно отдалечени от всички партии, сочи още проучването.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Въпроса на въпросите е защо бяха продадени и защо сега искат да бъдат закупени от държавата???Прилича ми на онази циганска игра: тука има, тука нема.Правят ни на маймуни.

  2. А колко % искат руската рафинерия край Бургас да стане държавна, с цел да се спре ограбването на българския народ с високите цени на горивата ?!? Например дизела в Австрия струва 2,08 лв/литър, а в България е по-скъп – 2,11 лв./литър въпреки, че в Австрия заплатите са 6 пъти по-високи от тези в България.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.