62,4% искат ЕРП да са държавни

Смесената форма на собственост е най-приемлива за 15%

Двама от всеки трима граждани на страната (62%) искат електроразпределението да бъде в ръцете на българската държава. Само 2% предпочитат формулата от последните около 15 години – да принадлежи на чужда държава. Едва 1% са на мнение, че собствеността трябва да е във владение на частно чуждестранно лице. А смесената форма на собственост е най-приемлива за 15%. Други 16% нямат мнение по така поставения въпрос.

Това сочи национално представително проучване на агенция "Афис", осъществено в периода 15-19 март 2018 г. Интервюирани са пряко „лице в лице“ в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

clipboard0143% от привържениците на десни партии (общо) предпочитат държавната собственост, а само 11% частната форма. На обратния полюс са привържениците на БСП, от които 82% избират българската държавна собственост, сочи анализът на проучването.

Сред ориентираните към управляващата ГЕРБ само 7% са за българска частна собственост върху електроразпределението, 55% са за българска държавна собственост, 27% за смесена, а идеята за чужда (частна или държавна) собственост сумарно набира едва 2%. Сред симпатизантите на коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" съотношенията още по-релефно подчертават общите за страната разпределения на отговорите: 66% (4% над средното) са за ренационализация, 6% за притежание от български частни лица, 6% за чужди фирми, а още 13% за смесена собственост. Без съмнение, ако партия ГЕРБ беше в опозиция, тя също щеше да се старае да бележи политически точки от драмата „ЧЕЗ“, коментират от "Афис".

clipboard02Отговорите на въпроса „Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?“, сочат, че силите на двете водещи формации – ГЕРБ и БСП – са напълно изравнени. На трето място се подрежда ДПС, а партиите от коалицията „Обединени патриоти“ сборно са на четвърто място. Списъкът продължава с политически субекти, които са в практически неразличими нано-стойности – около 1% и по-малко. Близо една трета от гражданите са трайно отдалечени от всички партии, сочи още проучването.

Коментари

Задължително поле