Дневен хороскоп на Алена за сряда, 16.10.2019

На 16 октомври 2019 да почерпят

Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

63% от работещите в IT сектора искат да работят извън София, малко над 50 % – в чужбина

Почти всеки втори от IT сектора не иска да емигрира и би работил извън столицата. Това сочи проучване за условията на работа в този отрасъл, огласено на дискусия в КНСБ. Организатор беше най-младият синдикат в семейството на Конфедерацията – Национален браншов синдикат „Информационни и комуникационни технологии“.

Близо 70 000 души се трудят в момента в тази сфера, а оборотът от дейността е близо 2 млрд. лв. Този сектор обаче би имал и двойно по-голям потенциал, ако има достатъчно работна ръка, изтъкна президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на срещата. За да се подобри това, трябва по-добра връзка между образованието и бизнеса, повече инициативи като Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти или облекчаването на издаването на сини карти за специалисти, въпреки техния спорен ефект, заяви лидерът на конфедерацията.

Липсата на кадри е един от най-големите проблеми, тъй като води до по-голямо натоварване на съществуващата работна сила, посочва и изследването на пазара, обобщено от Института за социални и синдикални изследвания.
Според 61,5 на сто от анкетираните, сериозен проблем е натовареността в определени периода на годината. Всеки трети в проучването се оплаква, че работи повече от регламентираните 8 часа на ден или пък през нощта и през уикенда. Близо 17 на сто от анкетираните полагат извънреден труд поне веднъж на седмица, а за 11,7 % това е постоянна практика.

Основната причина е недостига на квалифицирани кадри в IT индустрията и работа в намален състав на персонала. През последните години се наблюдава непрекъснато разширяване на дейността на IT сектора, това води до висока конкуренция между компаниите за кадри и свръхнатоварване на наличния персонал, на фона на малко на брой добре подготвени кадри, излизащи от образователната система.
Въпреки високото заплащане, хората от IT сектора се оплакват и от условията, в които работят.

Според 32.8% от анкетираните, съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в „OPEN SPACE”. Големите помещения са шумни и затрудняват концентрацията на служителите. В края на работния ден, около 2/3 от тях споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени.

Забележителен е интересът за работа извън София. Около 63.2% от попитаните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Въпреки високата степен на професионална удовлетвореност, все още повече от половината от изследваните лица имат намерения да упражняват същата професия в чужбина (51.8%). Причините са свързани, както в търсенето на по-добра организация на труда (21.4%),  така и за повишаване на квалификацията и натрупване на опит (23.4%), както и по –доброто заплащане. Освен причините, които пряко характеризират условията на труд, често се срещат и причини, които са извън параметрите на фирмата, като по-добра обстановка в страната, по-добри условия за живеене и отглеждане на деца.

Добрата новина е, че почти същият процент (47.5%) нямат намерение да работят зад граница и това съотношение се увеличава. Това е доказателство, че високите заплати могат да задържат хората в България, коментираха специалисти по време на дискусията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “ високите заплати могат да задържат хората в България, коментираха специалисти по време на дискусията.“ Могат,но къде са? Не могат всички българи да са компютърни специалисти. Нали за това иде реч,че в страната драстично трябва да се увеличат заплатите и пенсиите?! Иначе кръвта на племето ще изтече навън.А организъм без кръв умира скоропостижно.

  2. Кравите Ивайло ще бъдат пасени от виртуален овчар:) фром а дистанс, от дистанция:) те също ще бъдат мнооого интелигентни и ще са обучавани в айти, но базови знания:) все пак крави са, не че ги обиждаме:) А верно е, че айти в канада напр взимат по-малки заплати от сениорите ит в България. Разликата идва от големите такси 50%, може да стигнат и 60++ Освен това за всичко плащаш по брутна заплата – детски градини над 1000 $, а и някои неща тук са по-скъпи, все пак стандарта е друг. Но топлото и консумативите са по-евтини от България..Не говорим за почти 6 мес. зима и непосилен студ, леден вятър, висока влажност. Така че България има потенциал да стане едно много добро и привлекателно място за живот:)) Разбира се, хайтек заплатите са капка в морето и не всеки е копютърджия:) Нормални заплати/пенсии за всички професии.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.