Ердоган: Турция няма да отстъпи и крачка назад в операцията „Маслинова клонка“

16-годишен телефонен измамник взе 76 000 лева от баба Ученикът е задържан и отива на съд

Откриха трима чужденци в товарен автомобил на ГКПП „Капитан Петко войвода“

Сотир Цацаров: Нито един от вносителите и производители на гориво не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС

Задържаха апаш, обрал кафе-автомат в болницата в Търново

Депутати от БСП искат проверка на обществените поръчки, спечелени от убития бизнесмен Петър Христов Весела Лечева: След покушението се разбра, че за 2 години фирмите му са усвоили над 50 млн.лева

„Варненско лято“ става на 92 години Класика, джаз, фолклор и музикален театър са в афиша на новото издание

15% от престъпленията в Търговищко са извършени от тийнейджъри

Иззеха близо половин тон контрабанден тютюн в Пловдив

Бизнесът сезира КЗК за картел с цената на тока

Камион се преобърна на пътя Бяла Слатина – Кнежа

Андрей Бабиш: Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България – не

Бомба избухна в златарско ателие в Бургас Версията е сплашване, не е откраднат и грам злато

Борисов и Тимерманс обсъдиха приоритетите на българското председателство

Общинският съвет на Варна реши: Без референдум за Морската градина

63% от работещите в IT сектора искат да работят извън София, малко над 50 % – в чужбина

Снимка: Pixabay

Почти всеки втори от IT сектора не иска да емигрира и би работил извън столицата. Това сочи проучване за условията на работа в този отрасъл, огласено на дискусия в КНСБ. Организатор беше най-младият синдикат в семейството на Конфедерацията – Национален браншов синдикат „Информационни и комуникационни технологии“.

Близо 70 000 души се трудят в момента в тази сфера, а оборотът от дейността е близо 2 млрд. лв. Този сектор обаче би имал и двойно по-голям потенциал, ако има достатъчно работна ръка, изтъкна президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на срещата. За да се подобри това, трябва по-добра връзка между образованието и бизнеса, повече инициативи като Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти или облекчаването на издаването на сини карти за специалисти, въпреки техния спорен ефект, заяви лидерът на конфедерацията.

Липсата на кадри е един от най-големите проблеми, тъй като води до по-голямо натоварване на съществуващата работна сила, посочва и изследването на пазара, обобщено от Института за социални и синдикални изследвания.
Според 61,5 на сто от анкетираните, сериозен проблем е натовареността в определени периода на годината. Всеки трети в проучването се оплаква, че работи повече от регламентираните 8 часа на ден или пък през нощта и през уикенда. Близо 17 на сто от анкетираните полагат извънреден труд поне веднъж на седмица, а за 11,7 % това е постоянна практика.

Основната причина е недостига на квалифицирани кадри в IT индустрията и работа в намален състав на персонала. През последните години се наблюдава непрекъснато разширяване на дейността на IT сектора, това води до висока конкуренция между компаниите за кадри и свръхнатоварване на наличния персонал, на фона на малко на брой добре подготвени кадри, излизащи от образователната система.
Въпреки високото заплащане, хората от IT сектора се оплакват и от условията, в които работят.

Според 32.8% от анкетираните, съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в „OPEN SPACE”. Големите помещения са шумни и затрудняват концентрацията на служителите. В края на работния ден, около 2/3 от тях споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени.

Забележителен е интересът за работа извън София. Около 63.2% от попитаните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Въпреки високата степен на професионална удовлетвореност, все още повече от половината от изследваните лица имат намерения да упражняват същата професия в чужбина (51.8%). Причините са свързани, както в търсенето на по-добра организация на труда (21.4%),  така и за повишаване на квалификацията и натрупване на опит (23.4%), както и по –доброто заплащане. Освен причините, които пряко характеризират условията на труд, често се срещат и причини, които са извън параметрите на фирмата, като по-добра обстановка в страната, по-добри условия за живеене и отглеждане на деца.

Добрата новина е, че почти същият процент (47.5%) нямат намерение да работят зад граница и това съотношение се увеличава. Това е доказателство, че високите заплати могат да задържат хората в България, коментираха специалисти по време на дискусията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “ високите заплати могат да задържат хората в България, коментираха специалисти по време на дискусията.“ Могат,но къде са? Не могат всички българи да са компютърни специалисти. Нали за това иде реч,че в страната драстично трябва да се увеличат заплатите и пенсиите?! Иначе кръвта на племето ще изтече навън.А организъм без кръв умира скоропостижно.

  2. Кравите Ивайло ще бъдат пасени от виртуален овчар:) фром а дистанс, от дистанция:) те също ще бъдат мнооого интелигентни и ще са обучавани в айти, но базови знания:) все пак крави са, не че ги обиждаме:) А верно е, че айти в канада напр взимат по-малки заплати от сениорите ит в България. Разликата идва от големите такси 50%, може да стигнат и 60++ Освен това за всичко плащаш по брутна заплата – детски градини над 1000 $, а и някои неща тук са по-скъпи, все пак стандарта е друг. Но топлото и консумативите са по-евтини от България..Не говорим за почти 6 мес. зима и непосилен студ, леден вятър, висока влажност. Така че България има потенциал да стане едно много добро и привлекателно място за живот:)) Разбира се, хайтек заплатите са капка в морето и не всеки е копютърджия:) Нормални заплати/пенсии за всички професии.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.