63 пъти е превишена замърсеността на въздуха в Горна Оряховица

Снимка: Уикипедия

63 превишения на праговата стойност на замърсеност на въздуха са измерени през 2016 г. в Горна Оряховица. Това съобщиха от РИОСВ във Велико Търново.

Най-високата стойност на показателя е измерена на 23-ти януари м.г., когато превишението е било над 5,3 пъти. Според изискванията на действащата нормативна уредба средноденонощната норма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в рамките на една календарна година.

На територията на община Велико Търново са регистрирани 50 превишения на праговата стойност. Най-високата стойност на показателя е измерена на 8-ми декември – 2,3 пъти
Системата в Свищов е регистрирала 46 превишения на праговата стойност, като на 19-ти декември средно денонощната норма на замърсеност на въздуха е превишена 3,05 пъти.
Установените превишения се дължат на пътния транспорт, площни и местни източници и битово отопление, което е много активно през зимния период на годината. От друга – влиянието на неблагоприятните метеорологични условия, изразени в температурни инверсии, ниска скорост на вятъра и висока влажност, коментират от екоинспекцията.

Общините, които имат на своя територия автоматични измервателни станции, трябва да предприемат действия за визуализиране в реално време на данните за качеството на атмосферния въздух на официалната си интернет страница. В региона на РИОСВ – Велико Търново такова задължение има община Горна Оряховица. Oбщина Велико Търново трябва да оповестява резултатите от измерванията след приключване на лабораторния анализ и докладването му в РИОСВ. Действащите общински програми за качеството на атмосферния въздух също трябва да бъдат публикувани на интернет страниците на съответните общини. РИОСВ контролира изпълнението на тези задължения.

Пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух са разположени във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. През 2016 г. нивата на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух в градовете с разположени пунктове за наблюдението им, са под установените норми, с изключение на показателя фини прахови частици под 10 µm.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.