Вътрешният министър Радев: Опозицията разколебава действията на държавата за борба с чумата

КЗК спря продажбата на ЧЕЗ и Нова ТВ (обзор) Сделките са общо за близо 485 млн. евро

Румен Порожанов за чумата: Евтаназията се отлага заради ескалирането на напрежението

Хърватската президентка: Албанците са наши братя по оръжие

Министър Ангелкова след в Бургаско: Водата по Българското Черноморие е чиста

Путин нахока US критици на срещата му с Тръмп Определени сили в САЩ искат да жертват нашите отношения, каза руският лидер

Общинският съветник Иван Илиев пред „Труд“: Край на измамите с набирането на средства по улиците в София Глобяват шофьори, позволили да им мият стъклата по кръстовищата

Внесоха в спецсъда обвиненията срещу Румяна Ченалова

Наш рефер даде дузпа за игра с глава

Съдът отхвърли иска на „Музикаутор“ за авторски права над изпълнения на фестивала „Франкофоли”

Радио Свободна Европа се завръща у нас

Браншът ще настоява за ваучери за СПА почивки и здравна превенция

В петък е погребението на Сократ Кокалис-младши

Кунева става посланик на ЕС в Съвета на Европа

Гореща вълна подпали горите в Швеция Стокхолм поиска помощ от ЕС в борбата срещу стихията

6,3% ръст на разрешителните за строеж

Снимка: БУЛФОТО

С 6,3% се увеличават издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в страната през четвъртото тримесечие на 2016 г., в сравнение със същия период на 2015 г. Според данните на НСИ за три месеца местните администрации са издали разрешителни на 1122 жилищни сгради с 5348 жилища, на 32 административни сгради/офиси и на 1538 други сгради, сред които производствени бази и логистични центрове. Най-голям брой разрешителни за строеж са издадени в областите София (200), Пловдив (163), Варна (133) и Бургас (88). Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 5,2%, докато броят на жилищата в тях се увеличава с 8,3%, а общата им застроена площ – със 7,1%.

През октомври, ноември и декември на изминалата година в България е започнал строежът на общо 720 жилищни сгради с 3785 жилища в тях, показват още данните на националната статистика. На годишна база започнатите нови сгради се увеличават с 16,3%, жилищата в тях – с 54,2%, а разгънатата им застроена площ (РЗП) – с 45,8%. Броят на започнатите административни сгради е без промяна, докато тяхната РЗП намалява с 81,8%. Започнатите други видове сгради са повече с 14,5%, а разгънатата им обща застроена площ нараства с 39,1%.

Бургас и Пловдив изпреварват столицата по строителство на нови жилищни сгради за периода. В Града под тепетата е стартирало строителството на 120 жилищни сгради, с една повече от тези в Бургас. По този показател София остава трета със 113 жилищни сгради.

Област Пловдив задържа позициите си на най-оживена строителна площадка заради активността не само в жилищния, но и в индустриалния сегмент.

Общо за страната строителството на т.нар. други сгради, където влизат и индустриалните площи, отчита почти 7% ръст през 2016 спрямо 2015 г.

Водещите области в този сегмент от строителния сектор са Пловдив и Стара Загора, следвани от София-област, Пазарджик, Хасково и Благоевград – региони с добра инфраструктура и бърз достъп до магистрали.

При строителството на административни сгради като цяло картината е стабилна през 2016 г. Пазарът на нови офиси е развит единствено в София, както и в най-големите градове в страната, където продължава да се строи по-активно. Столицата продължава да води по стартирани нови проекти, следвана от Варна и Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

    1. Чувал съм за тях от приятели. Ще взема и аз да опитам, защото допълнителен доход няма да ми е излишен.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.