Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

3,7 млрд. лева държат инвестиционните фондове Местните управляват 1,34 млрд. лева

6,3% ръст на разрешителните за строеж

Снимка: БУЛФОТО

С 6,3% се увеличават издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в страната през четвъртото тримесечие на 2016 г., в сравнение със същия период на 2015 г. Според данните на НСИ за три месеца местните администрации са издали разрешителни на 1122 жилищни сгради с 5348 жилища, на 32 административни сгради/офиси и на 1538 други сгради, сред които производствени бази и логистични центрове. Най-голям брой разрешителни за строеж са издадени в областите София (200), Пловдив (163), Варна (133) и Бургас (88). Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 5,2%, докато броят на жилищата в тях се увеличава с 8,3%, а общата им застроена площ – със 7,1%.

През октомври, ноември и декември на изминалата година в България е започнал строежът на общо 720 жилищни сгради с 3785 жилища в тях, показват още данните на националната статистика. На годишна база започнатите нови сгради се увеличават с 16,3%, жилищата в тях – с 54,2%, а разгънатата им застроена площ (РЗП) – с 45,8%. Броят на започнатите административни сгради е без промяна, докато тяхната РЗП намалява с 81,8%. Започнатите други видове сгради са повече с 14,5%, а разгънатата им обща застроена площ нараства с 39,1%.

Бургас и Пловдив изпреварват столицата по строителство на нови жилищни сгради за периода. В Града под тепетата е стартирало строителството на 120 жилищни сгради, с една повече от тези в Бургас. По този показател София остава трета със 113 жилищни сгради.

Област Пловдив задържа позициите си на най-оживена строителна площадка заради активността не само в жилищния, но и в индустриалния сегмент.

Общо за страната строителството на т.нар. други сгради, където влизат и индустриалните площи, отчита почти 7% ръст през 2016 спрямо 2015 г.

Водещите области в този сегмент от строителния сектор са Пловдив и Стара Загора, следвани от София-област, Пазарджик, Хасково и Благоевград – региони с добра инфраструктура и бърз достъп до магистрали.

При строителството на административни сгради като цяло картината е стабилна през 2016 г. Пазарът на нови офиси е развит единствено в София, както и в най-големите градове в страната, където продължава да се строи по-активно. Столицата продължава да води по стартирани нови проекти, следвана от Варна и Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

    1. Чувал съм за тях от приятели. Ще взема и аз да опитам, защото допълнителен доход няма да ми е излишен.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.