6400 лева за второ и за трето дете предлага БСП

Депутатът Весела Лечева: Предсрочните избори вече са закъснели

Когато и да се случат предсрочните избори в България, то те ще бъдат закъснели, защото управлението на ГЕРБ е изчерпано, това заявиха народните представители на БСП от Велико Търново във връзка с масовите протести в цялата страна. Червените представиха алтернативния си бюджет, който по думите им е насочен най-вече към социалната политика, намаляването на неравенствата в обществото и справянето с демографската криза.

Според Весела Лечева предложеният от мнозинството бюджет работи единствено за имиджа на Бойко Борисов, а в същото време държавата е водеща във всички негативни класации. В тази връзка червените предлагат редица промени, които ще внесат за обсъждане в Народното събрание.

„За нас е най-важно парите на данъкоплатците да са разпределени така, че да е подкрепена българската икономика, да се предприемат стъпки за справяне с демографската криза и социалното разслоение. 80 % от българските граждани живеят в риск от бедност. Предлагаме минимална работна заплата да е 640 лв. И със закон да бъде 60% от средната работна заплата за предходната година. Предлагаме ДДС-то за хляб да е 5%, а за лекарствата- 9%“, сподели Весела Лечева.

Социалистите искат още преизчисляване на всички пенсии към средно осигурителния доход за 2013 година и еднократна помощ от 6400 лв. за всяко второ и трето дете в семейство, което е било част от осигурителната система поне две години. Червените настояват също обезщетенията за майчинство през втората година да бъдат приравнени на минималната работна заплата и да станат 640 лв. Също така депутатите на БСП предлагат еднократната помощ за майки-студентки да стане 6400 лв.

„Това са все мерки, които предприемаме с цел да намалим демографските проблеми. Предлагаме и стъпки към семейно подоходно облагане. Към всички работещи семейства искаме да приспаднем 50 лв. на всяко дете от дължимия данък общ доход“, обясни още Весела Лечева.

Червените предлагат и създаването на три фонда за сближаване на регионите. Единият е фонд „Рехабилитация“, който трябва да бъде захранен с 400 милиона лв. за ремонт на четвъртокласните пътища. Вторият е „Национален фонд за инвестиции“ с бюджет от 500 милиона лв. и „Фонд за регионално развитие“.

„Целта е да се намалят регионалните различия, които се задълбочават все повече. Тези фондове трябва да бъдат извадени от рамките на бюджетите на министерствата и да бъде целенасочено работено по тези проблеми. В тези 1,2 милиарда лв. целта е пътната инфраструктура, социална и образователна инфраструктура, градската среда“, сподели Валентин Ламбев. Той обясни още, че червените предлагат Прогресивно подоходно облагане и сподели, че различията между богати и бедни в България са два пъти по-големи от тези в ЕС. Ламбев допълни, че минималното увеличение в бюджетите на Общините ще бъде изядено от вдигането на минималната работна заплата.

Явор Божанков засегна темата за повишаването на данъците при старите автомобили. По думите му тезата на ГЕРБ е, че така ще бъде повишено и качеството на въздуха. Според депутата обаче проблемът не е в това дали колата е стара, а дали е изправна.

„Няма изготвени стандарти и газ анализатори. Има само един в София и той е дарение. Това увеличение е тежест за най-бедните и няма да има никакъв екологичен ефект“, сподели Явор Божанков. Той обясни още, че администрацията в България не е намалена и с един човек за разлика от Румъния и Естония, където чиновниците са намалели наполовина.

Относно протестите Весела Лечева допълни, че огромното напрежение е изкарало младите хора на улицата. По думите й те също искат да бъдат като връстниците си от европейските страни и да получават същите доходи. Лечева не пропусна да спомене и за ниските заплати във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика