680 души ще наброява новата ТОЛ-полиция в България

680 души ще наброява новата ТОЛ-полиция в България. Тя ще има задължението да осъществява контролните функции по отношение на ТОЛ-системата. Отделно още 240 служителя ще бъдат назначени за осигуряване и поддръжка. Така общо 921 души ще работят към новото Национално ТОЛ управление. Това стана ясно от изложението на регионалния министър Петя Аврамова, която тя направи на семинар в Банско за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа.

В семинара участие взеха пътни експерти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия.Семинарът е организиран от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка. Финансовата институция консултира пътната администрация при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси от 2019 г.

„Пред нас стои голямо предизвикателство . Проектът бе саботиран още н самото начало, но сега нещата стартираха добре, каза още министър Аврамова. Тя заяви, че всеки един етап от въвеждането на тол системата ще бъде подложен на обществено обсъждане, ще бъде прозрачен и навременно ще се информира обществото и гражданите.

Тя каза, че очакванията са да се генерира сериозен ресурс , който да бъде инвестиран в нови пътища и рехабилитация. Ще има подобряване на пътната безопасност. Ще се подмени изцяло подхода към пътната поддръжка. Няма да има работа на парче, затова нямаме право на грешки, каза още министър Аврамова.

Тя разказа на експертите, че до момента имаме напредък по отношение на нормативната база.

Каза още,че трябва да се намери възможно най-оптималния вариант за тарифирането на ТОЛ таксите, така че хем да се покриват разходите, хем цената да бъде социално поносима.

От 1 януари въвеждаме на първи етап електронните винетки, а на втори етап от 16 август 2019 Тол такси за превозни средства над 3 тона. Винетките ще бъдат на същите цени, както до сега.

Ще има и винетка уикенд. Министър Аврамова обеща регулярно и навременно да се предоставя публична информация за всички стъпки.

На път за Банско, министър Аврамова и председателя на АПИ Светослав Глосов инспектираха отсечката Лот 3.1 на АМ „Струма“. Там се намира и археологията, която спря част от строителството на магистралата. Глосов обясни, че очакват доклада от експертния съвет на министерство на културата, който по предварителни данни е взел решение част от най-ценните находки да бъдат преместени. А другите да останат на място и да се социализират.

Коментари

Задължително поле