Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 май 2019

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Управляващата „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша

ВМРО ще инициира среща на всички избрани за евродепутати от България

ЕНП остава първа политическа сила в Европейския парламент

Мария Габриел: Благодаря на българите, че ни дадоха прошката си днес

Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор) “Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Бюлетините вече пристигат в зала „Арена Армеец”

Бойко Борисов няма да коментира днес изборната победа В брифинга на ГЕРБ ще участват избраните за евродепутати

Марин льо Пен води пред Еманюел Макрон на евроизборите във Франция

ЦИК обяви края на изборния ден

МВнР: Изборният ден в Халкидики приключи с достатъчен брой бюлетини

69% от учениците от Бургас и Средец пият алкохол 36% консумират напитки у дома, сочат данните от анкета на РЗИ

Снимка: Pixabay

69% от учениците в Бургас и Средец пият алкохол. 36% от тях употребяват спиртни напитки у дома, 33% – в дома на приятел, 10% – в заведения и дискотека. Това сочат данните от анкета на РЗИ – Бургас, проведена през април. В нея са анкетирани 186 ученика от 2 училища в област Бургас – СУ „Епископ Константин Преславски“ в Бургас и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Средец. Проучването е било анонимно.

В него са участвали 106 момичета и 80 момчета на възраст от 14 до 18 години. 31% от запитаните са отговорили, че никога не са употребявали алкохол, 69% са отговорили положително. 40% от запитаните момичета и момчета пият спиртни напитки 1-2 пъти седмично, 39% са заявили, че са опитвали един-два пъти, 10% – пият веднъж седмично, 8% – два-три пъти в седмицата, а 3% – повече от три пъти седмично.

36% от анкетираните са казали, че пият у дома, 33% – в дома на някой друг, 23% – пият по заведения и дискотеки, 8% – в паркове и на улицата.

Според 40% от отговорите, тийнейджърите започват да пият на 13-14 години, 39% са посочили, че тази възраст е 15-16 години, а според 6% от анкетираните началото е на 11-12 години.

65% от учениците, участвали в допитването посочват, че никога не са се напивали. Това се е случвало на 23% от запитаните, а 12% са посочили, че са се напивали повече от три пъти.

78% от учениците са заявили, че първия им прием е бил с бира, 12% са започнали с вино, а 10% – направо с концентрат.
33% от учениците си признават, че ако имат проблем с алкохола „ще се справят сами“, 60% биха потърсили помощ от роднити и приятели, а 16% са склонни да се обърнат към професионална помощ или съвет от преподавател или полицай.

„Употребата на алкохол е широко разпространена сред учениците. Групата на учениците, които консумират алкохол е над два пъти по-голяма от тези, които не са опитвали. Съотношението е 69 % : 31 %. А най-силно влияние за избора на младите хора да започнат употреба на алкохол се явява „обществената наследственост“ – семейство; приятели; приятелският кръг и компанията“, сочат изводите на РЗИ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Това е защото Цвъки Цвъкев има Апартамент, Пламен Георгиев има Тераси, Милиончева има къщи за гости, а Фатмака е с най-ефтиният апартамент сред политиците! ! Ако нямаха и учениците нямаше да пият!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.