260 танцьори от 10 държави се състезаваха в Монтана

Децата на Станка Златева вече печелят медали За залата в Сливен шампионката теглила сериозен банков кредит

Разследват смъртта на 70-годишен, починал след сбиване със сестра си

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново Спасителите били принудени да изминат 5-6 километра пеша в непрестъпната местност

Арестуваха рецидивист в момент на производство на пико Наркопроизводителят е спипан в дома му в Долна Оряховица

Боил Банов: Културата винаги остава в световен мащаб като един от най-ниско финансираните сектори

Жена е пострадала при взрив на газова бутилка в апартамент в столичния квартал “Западен парк”

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Гласувах за нашите добри братски отношения

Самотна възрастна жена от село Дрен получи дърва и лекарства 78-годишната Баба Седефка е готова да върне добрината

Пълен пакет звезди в „Гринго“ Екшън комедия от Наш Еджъртън

Водач с тежки травми след катастрофа край Търново

Герджиков атакуван два пъти от телефонни измамници Искали му 20 хил. лв., иначе щели да убият жена му и него

Емил Димитров: Най-много корупционни практики има при горивата

Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Кой се мръщи на чисто ново “Порше”?

69,4 млн. лв. е бюджетът на Шумен за догодина Двойно повече за капиталови разходи, остават старите данъци

Кметското ръководство на Шумен представи на обществено обсъждане проекта за бюджет на общината за идната година

Община Шумен представи на обществено обсъждане в четвъртък проекта си за бюджет през 2018 г. Той възлиза на близо 69,4 млн. лв.

Основните акценти бяха представени от зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова и директора на дирекция „Бюджет и финанси“ Десислава Петрова. Кметът Любомир Христов се обърна към присъстващите с обещанието, че и през 2018 г. кметският екип ще работи за по-добър град с добра финансова обезпеченост на всички важни дейности за шуменци.

Бюджетът на общината се формира от 55% приходи с държавен характер и 45% приходи с местен характер.
В сферата на образованието един от приоритетите е предвиденото 15% увеличение на средствата в сравнение с 2017-та година.

17% е ръстът на финансиране в областта на строителството и екологията. Делът на всички останали функции в общата рамка на бюджета се движи между 6% и 7%.

Заделените средства за капиталови разходи за 2018 г. са 7,354 млн.лв., като това е 2 пъти и половина повече от 2017-та.

Местните приходи от данъци се очаква да бъдат увеличени с 7%, при запазване на данъчните ставки, каквито са били и през 2017 г. Повечето постъпления в местната хазна се очаква да постъпят от подобрени икономически показатели на община Шумен /увеличена средна заплата за Шумен, намаляване на безработицата, показатели за икономическата активност, лихвените нива на кредитите в България, увеличени продажби на жилищни имоти и МПС/. Запазва се равнището на неданъчните приходи.

От продажба на нефинансови активи общината очаква да получи постъпления от около 7 млн.лв.
От началото на годината община Шумен въвежда делегирани бюджети в детските градини. Очакваният ефект за бюджет 2018 е в размер на 500 000 лв. по-малко за дофинансиране.

Продължават да се реализират европейските проекти, като се очаква изпълнение на дейности по рехабилитация на градска среда и образователна инфраструктура за около 15,5 млн.лв.

Ще бъде завършена многофункционалната спортна зала “Арена Шумен”.

В бюджета са предвидени над 1,5 млн.лв. за ремонт на улици и 850 000 лв. за озеленяване на града. Както и през 2017 г., отново са заделени средства и ще продължат текущите ремонти на кметства по селата, детски градини и спортни имоти. Общата стойност на парите за ремонти по кметства са 80 000 лв.
През 2018 г. община Шумен ще изплати окончателно заема към фонд „ФЛАГ“ в размер на 3 млн.лв., а по облигационния заем – 1,6 млн.лв.

Община Шумен има намерение да реализира нов общински дълг в размер на 2,5 млн.лв. от фонд „ФЛАГ“, необходим за мостово съфинансиране по проектите на ОП “Региони в растеж“.
През 2017 г. Община Шумен е погасила още 2,3 млн.лв. от наследения дълг и към началото на 2018 г. той вече е 12 млн.лв.

По време на обсъждането кметът Любомир Христов напомни, че от началото на управлението си новата кметска администрация е заварила задължения в размер на 25 млн.лв. заедно с още 10 млн.лв. други пасиви.
През 2018 г.ще продължи изплащането на задълженията към търговски предприятия – по извънсъдебното споразумение с “Експресгаранцион” в размер на 1,1 млн.лв.

Предстои бюджетът да бъде разгледан в детайли от постоянните комисии и да бъде гласуван на заседание на Общинския съвет.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.