На 19 септември 2019 да почерпят

Вижте кой дойде на откриването на фотоизложбата на Мартин Кейниг (СНИМКИ) Американският фотограф е човекът, който показва на света Валя Балканска и песента „Излел е Делю хайдутин”

Сухи треви и храсти горят край Костинброд

Полицията задържа мъжа, заплашил, че ще взриви мост в Киев

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

69,4 млн. лв. е бюджетът на Шумен за догодина Двойно повече за капиталови разходи, остават старите данъци

Община Шумен представи на обществено обсъждане в четвъртък проекта си за бюджет през 2018 г. Той възлиза на близо 69,4 млн. лв.

Основните акценти бяха представени от зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова и директора на дирекция „Бюджет и финанси“ Десислава Петрова. Кметът Любомир Христов се обърна към присъстващите с обещанието, че и през 2018 г. кметският екип ще работи за по-добър град с добра финансова обезпеченост на всички важни дейности за шуменци.

Бюджетът на общината се формира от 55% приходи с държавен характер и 45% приходи с местен характер.
В сферата на образованието един от приоритетите е предвиденото 15% увеличение на средствата в сравнение с 2017-та година.

17% е ръстът на финансиране в областта на строителството и екологията. Делът на всички останали функции в общата рамка на бюджета се движи между 6% и 7%.

Заделените средства за капиталови разходи за 2018 г. са 7,354 млн.лв., като това е 2 пъти и половина повече от 2017-та.

Местните приходи от данъци се очаква да бъдат увеличени с 7%, при запазване на данъчните ставки, каквито са били и през 2017 г. Повечето постъпления в местната хазна се очаква да постъпят от подобрени икономически показатели на община Шумен /увеличена средна заплата за Шумен, намаляване на безработицата, показатели за икономическата активност, лихвените нива на кредитите в България, увеличени продажби на жилищни имоти и МПС/. Запазва се равнището на неданъчните приходи.

От продажба на нефинансови активи общината очаква да получи постъпления от около 7 млн.лв.
От началото на годината община Шумен въвежда делегирани бюджети в детските градини. Очакваният ефект за бюджет 2018 е в размер на 500 000 лв. по-малко за дофинансиране.

Продължават да се реализират европейските проекти, като се очаква изпълнение на дейности по рехабилитация на градска среда и образователна инфраструктура за около 15,5 млн.лв.

Ще бъде завършена многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“.

В бюджета са предвидени над 1,5 млн.лв. за ремонт на улици и 850 000 лв. за озеленяване на града. Както и през 2017 г., отново са заделени средства и ще продължат текущите ремонти на кметства по селата, детски градини и спортни имоти. Общата стойност на парите за ремонти по кметства са 80 000 лв.
През 2018 г. община Шумен ще изплати окончателно заема към фонд „ФЛАГ“ в размер на 3 млн.лв., а по облигационния заем – 1,6 млн.лв.

Община Шумен има намерение да реализира нов общински дълг в размер на 2,5 млн.лв. от фонд „ФЛАГ“, необходим за мостово съфинансиране по проектите на ОП “Региони в растеж“.
През 2017 г. Община Шумен е погасила още 2,3 млн.лв. от наследения дълг и към началото на 2018 г. той вече е 12 млн.лв.

По време на обсъждането кметът Любомир Христов напомни, че от началото на управлението си новата кметска администрация е заварила задължения в размер на 25 млн.лв. заедно с още 10 млн.лв. други пасиви.
През 2018 г.ще продължи изплащането на задълженията към търговски предприятия – по извънсъдебното споразумение с „Експресгаранцион“ в размер на 1,1 млн.лв.

Предстои бюджетът да бъде разгледан в детайли от постоянните комисии и да бъде гласуван на заседание на Общинския съвет.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.