7 години от атентата на Летище Бургас

Снимка: Архив

Посланикът на Израел Ирит Лилиан: Силата на живота е по- силна от тази на разрушението

Силата на живота е по- силна от тази на разрушението. Да бъдем единни в битката с тероризма. За това призова посланикът на Израел в България Ирит Лилиан, на Летище Бургас в четвъртък, когато с панихида бе отбелязана 7- годишнината от атентата на Летище Бургас.

Сред присъстващите на възпоменателната церемония бяха още министърът на транспорта Росен Желязков, депутати, кметът на Бургас Димитър Николов, дипломати, Цветан Цветанов, който по време на атентата бе вътрешен министър, почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов и почетният консул на Австрия в Бургас Радостина Иванова-Мишинева. От Тел Авив пристигнаха много от близките на загиналите, които запалиха свещи в тяхна памет, до паметната плоча на мястото, където стана трагедията. Панихизата бе отслужена от равина Йосиф Сальомон.

Възпоменанието започне в часа, в който преди седем години камикадзе вдриви самоделна бомба до багажното отделение на автобус с израелски туристи. Петима от израелските граждани загинаха, както и българският шофьор на автгобуса Мустафа Кьосов.

На 18- ти юли 2012- та година, в 17. 23 часа, на Летище Бургас бе извършщен зловещия атентат срещу израелските граждани. Минути по- рано, те кацнали на аеропорта с полет от Тел Авив и с автобуса трябвало да стигнат до курорта Слънчев бряг, за да летуват.

Загиналият шофьор на автобуса Мустафа Кьосов е бил на 36 години, семеен. с 11-годишно дете от село Юруково, Петимата загинали израелски туристи са от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра. Ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една от по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма, посрещаща израелците.

Атентаторите са разкрити. Те са трима души- Мохамад Хасан Ел Хюсейни /който взривил бомбата и е загинал/ и помагачите му Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които се издирват. Делото за терористичния акт е в Спецсъда.

Коментари

Задължително поле