7 етноса от 3 религии ще говорят заедно на майчиния си език в Пловдив

Стихове, народни приказки, разкази и песни на различни езици ще звучат в Дома на етносите в Пловдив тази събота по повод Международния ден на майчиния език.

24pl4010-21_feb_togetherЕтническите общности с най-стара история в града под тепетата ще отбележат деня заедно. Освен български, турски, арменски, иврит, руски, италиански и ромски ще звучат в автентичната обстановка на третия етаж в Дома на етносите, където се намира т.нар. „жив музей“, пресъздаващ бита и обичаите на различните народности от края на 19-и и началото на 20-и век. Събитието се осъществявa с подкрепата на новия генерален консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и със съдействието на члена на Консултативния съвет на фондация „Заедно“ и читалище „Мустафа Кемал Ататюрк“ Ахмед Пехливан.

„International Mother Language Day“ e празник, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие на планетата, който по инициатива на ЮНЕСКО се чества на 21 февруари. Тази дата не е случайна – на същия ден през 1952 г. в град Дака (Бангладеш) полицейски служители застрелват няколко студенти, които протестират в опит родният им бенгалски език да получи статут на официален в страната.

Световният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. Посланието е за солидарност, основанa на разбиране, толерантност и мултикултурен диалог. В света съществуват близо 7000 езика, а 96% от тях се използват само от около 4% от населението на планетата.

Според последни данни на ЮНЕСКО близо 6000 от тези езици са на път да изчезнат заради изключително ограничения брой хора, които са техни носители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.