Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Борисов: С Кириакос Мицотакис сме единодушни, че ЕС трябва да се разширява

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

7 предложения по политиките на ромската интеграция роди националната кръгла маса в Асеновград

Със седем предложения по политиките на ромската интеграция приключи второто заседание на Националната кръгла маса, която се проведе в четвъртък в Асеновград. „„Нямаме време за губене и трябва реални мерки, нормативни промени и нагласи при решаването на проблемите с ромската общност”, декларира кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, който е инициатор на Националната кръгла за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция. На второто й заседание присъстваха Христина Христова, съветник на вицепремиера Валери Симеонов по социалната политика и демографските проблеми, заместник-областният управител на Пловдив Петър Петров, експерти от социалните и здравни институции, неправителствени организации и ромски медиатори на територията на община Асеновград и област Пловдив.

Всеки от тях сподели своя опит и конкретизира проблемите в дадената сфера. Представиха се и редица примери от дейността и работата на специалистите при работата им с ромското население. В заключение кметът д-р Караиванов формулира и изведе 7 конкретни акцента. Първият от тях бе да се разшири обхватът на медиаторската грижа спрямо уязвими етнически групи във всичките необходими сектори – образователни, здравни и социални медиатори. Да се намерят механизми да се стимулират ползвателите на тази услуга и да се мотивират лица, способни да станат медиатори. Компетентните власти да ревизират ефективността на законовите мерки и прилагането им, така че да има повече ефект от наказателната санкция за съжителство с малолетни и непълнолетни, както и последващите раждания в ранна незряла възраст, бе вторият акцент, а третият бе предприемането на целогодишни мерки за ранно изучаване на български език за деца, подлежащи на училищно записване.

Четвъртият акцент касаеше дейността на Националния съвет по етнически и демографски проблеми и повишаване на координацията му с общините и регионите из страната, включително и с налагане практиката на изнесени оперативни заседания по важни проблеми. Участниците в кръглата маса в Асеновград поискаха национална финансово обезпечена политика за по-мащабно решаване инфраструктурните проблеми на ромските квартали из цялата страна, тъй като лошото им състояние произвежда рискове като влошено здраве, социална изолация, разпадане на семейна среда и родителска отговорност.

Последните два акцента се отнасяха до осъществяване на ефективно образование и грамотност в ромските общности (включително и чрез курсове и занимания извън учебната система) и съставяне на механизми за функционално обединяване на проблемите за ограмотяване, образование и придобиване на квалификация за трудоспособност. Седемте предложения ще бъдат представени на правителствено ниво и в Народното събрание за законодателна инициатива по официален ред.

„ Днес за пореден път се уверих, че на всяко място в страната ни сме длъжни да обръщаме внимание на целия комплекс от проблеми по етническата интеграция. Нашият опит и пример ще има адреси и в други общини. Важното е скоро да стигнем до реални промени, така че видимо да намаляват тежките проблеми на етническата интеграция в обществото и държавата”, бяха финалните думи, с които кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов закри Националната кръгла маса.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.