На 17 юли 2019 да почерпят

ЦСКА прескочи “Титоград”, чака “Осиек”

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

74 българи емигрират в Германия дневно Населението й надхвърли 83 млн. души

Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков Електронна услуга за връщане на ДДС позволила неправомерния достъп в сървъра

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 юли 2019

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради изтеклите лични данни на милиони българи

Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор) Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

До 30% отстъпка от тол таксата за тирове (обзор) Тестват новата система при максимална цена от 12 ст. за километър

Военно положение заради чумата по свинете България губи стотици милиони лева, ако заразата стигне индустриалните ферми

Гледайте НА ЖИВО гласуването за председател на Eвропейската комисия (ВИДЕО)

7 причини да се точат дела десетки години

Седем са основните причини делата да се точат по 20-ина години и да се нарушава правото на гражданите за решаването им в разумен срок. Това констатира Инспекторатът към ВСС след проверка на 139 заявления, подадени в последните 3 месеца. 92 от тях са основателни – 31 са по наказателни и 61 по граждански, търговски и административни дела.

Причините са следните: 1. Пропуски в досъдебното производство; 2. Съдийски пропуски при подготовката на делата в закрито заседание; 3. Нарушаване на процесуалните срокове за образуване и движение на делата; 4. Неспазване на законовите срокове за постановяване на съдебните актове; 5.Недобра организация на доказателствената дейност в процеса; 6.Неритмично насрочване на открити съдебни заседания – през големи периоди от време; 7. Непознаване на материалния и процесуалния закон, което води до отмяна на съдебните актове по реда на инстанционния контрол.

Дело за кражба в големи размери се точило 19 г. и 6 месеца, установил инспекторатът, проверявайки заявление на подсъдим. Досъдебното производство продължило 14 г.и 2 месеца. Шестима наблюдаващи прокурори 9 пъти връщали делото на разследващите за отстраняване на процесуални нарушения. Съдът го връщал на прокуратурата заради процесуални нарушения. На разследващите полицаи и прокурори били нужни 5 г. и 11 месеца за да изпълнят указанията на съда.

Друг рекорд: 14 г. и 4 мес. продължило дело за противозаконно отнемане на МПС. Досъдебното производство текло над 5 г., въпреки че крадецът бил известен от момента на образуването му, повечето свидетели били полицаи, а експертизите изготвени в срок. То 5 пъти било връщано от прокурора за допълнително разследване и неизпълнение на вече дадени указания. Въззивната съдебна инстанция го върнала на нов състав на първоинстанционния съд, защото първият бил незаконен. За 4 г. били проведени 18 заседания, през 2015 г. делото започва отначало заради смяна на съдебен заседател и се точило още 3 г.

Друго дело за грабеж било протакано 3 петилетки. А най-дългото било гражданско – за възстановяване собствеността на одържавени имоти. То продължило 23 г. и 5 месеца. Отлагано било 58 пъти главно заради нередовно призоваване на страните. От 1 октомври до 31 декември м.г. били сключени 72 споразумения по Закона за съдебната власт и изплатени 117 660 лв. обезщетения за забавено правосъдие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.