Монтана е пред грипна епидемия

Градският транспорт в София се движи нормално, трасетата са обработени срещу заледявания

Владимир Чуков: Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на влиянието

Дейвид Макалистър: България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името

МРРБ дава 4,1 млн. лв. за общи устройствени планове на общините

БЛС: Личните лекари нямат техническа готовност да се отчитат с касови бележки през НЗОК

Британец спря Григор Димитров на четвъртфинала в Мелбърн Българският тенисист загуби от Кайл Едмънд в четирисетов мач

Ресторант изгоря в София

МВФ: Петролът ще поскъпва заради намаляването на добивите, договорено от Русия и ОПЕК

Северна Корея ще проведе военен парад преди зимната Олимпиада в Пьончан

Руски изтребители тренираха въздушен бой в стратосферата

Фейсбук: Социалните мрежи могат да са опасни за демокрацията

Започва Световният икономически форум в Давос

Вулкан изригна в японски ски курорт, 15 души са ранени

Тръмп подписа закона за финансиране на правителството Това слага край на 3-дневната финансова блокада

7 причини да се точат дела десетки години

“Отчетът на ИВСС е по Глава трета „а" от ЗСВ за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок”, пояснява главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Седем са основните причини делата да се точат по 20-ина години и да се нарушава правото на гражданите за решаването им в разумен срок. Това констатира Инспекторатът към ВСС след проверка на 139 заявления, подадени в последните 3 месеца. 92 от тях са основателни – 31 са по наказателни и 61 по граждански, търговски и административни дела.

Причините са следните: 1. Пропуски в досъдебното производство; 2. Съдийски пропуски при подготовката на делата в закрито заседание; 3. Нарушаване на процесуалните срокове за образуване и движение на делата; 4. Неспазване на законовите срокове за постановяване на съдебните актове; 5.Недобра организация на доказателствената дейност в процеса; 6.Неритмично насрочване на открити съдебни заседания – през големи периоди от време; 7. Непознаване на материалния и процесуалния закон, което води до отмяна на съдебните актове по реда на инстанционния контрол.

Дело за кражба в големи размери се точило 19 г. и 6 месеца, установил инспекторатът, проверявайки заявление на подсъдим. Досъдебното производство продължило 14 г.и 2 месеца. Шестима наблюдаващи прокурори 9 пъти връщали делото на разследващите за отстраняване на процесуални нарушения. Съдът го връщал на прокуратурата заради процесуални нарушения. На разследващите полицаи и прокурори били нужни 5 г. и 11 месеца за да изпълнят указанията на съда.

Друг рекорд: 14 г. и 4 мес. продължило дело за противозаконно отнемане на МПС. Досъдебното производство текло над 5 г., въпреки че крадецът бил известен от момента на образуването му, повечето свидетели били полицаи, а експертизите изготвени в срок. То 5 пъти било връщано от прокурора за допълнително разследване и неизпълнение на вече дадени указания. Въззивната съдебна инстанция го върнала на нов състав на първоинстанционния съд, защото първият бил незаконен. За 4 г. били проведени 18 заседания, през 2015 г. делото започва отначало заради смяна на съдебен заседател и се точило още 3 г.

Друго дело за грабеж било протакано 3 петилетки. А най-дългото било гражданско – за възстановяване собствеността на одържавени имоти. То продължило 23 г. и 5 месеца. Отлагано било 58 пъти главно заради нередовно призоваване на страните. От 1 октомври до 31 декември м.г. били сключени 72 споразумения по Закона за съдебната власт и изплатени 117 660 лв. обезщетения за забавено правосъдие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.