70 на сто по-малко чужди инвестиции в строителството

Браншът продължава да оцелява на ръба

Бизнесът няма пари за закупуване на нови машини и техника

11,23 лева на час получават работниците

Преките чуждестранни инвестиции в строителния сектор намаляват с близо 70 на сто за последната година, показва доклад на Камарата на строителите в България “Икономически отчет на строителния сектор 2022 г.”, публикуван на сайта на организацията. Докато вложенията на международни компании във всички останали сектори се увеличават с близо 50 на сто през последните 12 месеца, отливът в строителството е осезаем заради несигурността през последната година, забавените плащания, липсата на нови поръчки и на индексация на старите контракти въпреки приетата методика, както и заради високата инфлация и поскъпването на всички разходи - заплащане на труда, цените на материалите и на енергоносителите.

В резултат намаляват и разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в сектора - с 56,6 на сто спрямо предходната година, показват данните в доклада. Тоест компаниите не инвестират в нова техника и машини, тъй като не са сигурни за бъдещето на сектора. Браншът продължава да оцелява на ръба, показват още данните в отчета. По предварителни данни на НСИ обемът на строителната продукция бележи слаб ръст през последната година. Увеличението е с 6,5 на сто, но реално ръст на строителната продукция няма, предвид високата инфлация и поскъпването на строителните материали, които са в пъти по-високи от посоченото увеличение на продукцията и допринасят за увеличаване на стойността без реално да има излизане от продължителната криза за сектора. Общият обем на строителната продукция у нас през 2022 г. е 17, 152 млрд. лв. при 1 милиард по-малко през 2021 г., но при значително по-ниска себестойност.

Разходите на работодателите за 1 час към момента са средно 11,23 лева, докато преди година служителите на компаниите от сектора са получавали 10,07 лева на час или с лев по-малко. Спрямо 2014 г. увеличението на възнагражденията на строителите се е удвоило.

Тенденцията, която се наблюдава спрямо 2021 г. е, че водещи с най-голям брой сключени договори при фирмите за 2022 г. са малките фирми. При консорциумите годишният темп на сключените договори е спад на броя с 32,6 на сто и почти двоен ръст на стойността, показват още данните в доклада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции