7000 фирми са сложени под лупа от данъчните

Софтуер, подобен на тези в ЦРУ, разкрива връзки между дружествата

Следят всички, замесени в ДДС измами

Всеки има рисков профил в НАП

Данъчните следят под лупа дейността на около 7000 рискови за държавната хазна фирми, научи “Труд” от свои източници. От Националната агенция за приходи са направили рисков профил на всички данъкоплатци в страната - граждани и фирми. Като за гражданите рисковият профил е за цялото домакинство, тъй като парите често идват от един член на семейството, а се харчат от всички.

В най-рисковата група от НАП включват фирмите, които са засечени, че участват в данъчни измами. Като най-често става въпрос за злоупотреби с ДДС. С тези случаи обикновено се занимава звеното в НАП за разследване на особени случаи. Става въпрос за организирани престъпни групи, които използват много сложни схеми за данъчни измами. Подходът към тези компании е много по-различен, отколкото към легалния бизнес. Към фирмите и хората, които съвестно изпълняват задълженията си, данъчните използват подхода за насърчаване на доброволното плащане на налозите. Когато съвестен данъкоплатец забрави да декларира някой свой доход, най-често просто получава имейл на електронната си поща или обаждане по телефона с напомняне да плати коректно данъците си.

Към рисковите фирми подходът е съвсем различен. Когато една фирма бъде включена в рисковата група, данъчните започват да следят не само нейната дейност, а и всичките и търговски партньори. Например, ако някой се опита да тегли данъчен кредит по ДДС с фактура, издадена от рискова фирма, софтуерът веднага предупреждава, че случаят трябва внимателно да бъде проверен.

Данъчните следят и дейността на шефовете и собствениците на рисковите фирми. Ако те регистрират ново дружество, данъчните следят и неговата дейност много внимателно. От НАП използват и софтуер, подобен на тези в ЦРУ, който открива всички връзки между граждани и фирми, които погледнато на пръв поглед нямат нищо общо. За целта използват косвени критерии за свързаност, като например дали фирми са регистрирани на един и същи адрес, дали сключват сделки помежду си, дали са клиенти на едни и същи компании, като например дали използват едни и същи адвокати и счетоводни къщи. Чрез този софтуер данъчните откриват кой е свързващото звено, т. е. центърът, който ръководи всички операции, при поредица от много сделки, които целят укриване или източване на ДДС.

През настоящата година

Проверяват 220 души със скъпи имоти

Обявяваме наследството по желание

220 души, които са си купили луксозни имоти, са подложени на проверки и ревизии от НАП през настоящата година, научи “Труд”. Данъчните проверяват дали официалните доходи на тези хора им позволяват да притежават скъпи имоти и коли. През миналата година от приходната агенция бяха насочили проверките към собственици на имоти на стойност над 500 хил. лв. През настоящата година заради кризата този праг може да е свален и данъчните да проверяват и сделки на по-ниска стойност. Грешка е, ако някой си мисли, че понеже си е купил къща за 420 хил. лв., която е под прага от 500 хил. лв., ще остане незабелязан от НАП.

При проверките на хора със скъпи имоти и коли от НАП сравняват какви са официалните им доходи и какви са разходите за покупка и поддръжка на притежаваното имущество. Взимат предвид дали семействата са взели кредити от банки и роднини, дали са получили дивиденти и т. н. До преди няколко години често срещано обяснение за покупка на луксозен дом или кола, беше че парите са взети на заем от роднини. Затова вече е задължително в годишните данъчни декларации да се обявяват получени от роднини и приятели заеми през предходната година в размер над 10 хил. лв., както и остатъци по заеми от последните пет години в размер над 40 хил. лв.

Често се оказва, че парите за покупка на имоти са легални - например човек е спечелил от тотото или е получил наследство. Затова законът дава право по желание в данъчните декларации хората да обявяват и доходи, за които не дължат данъци. Като ги обявят, от НАП няма да се налага да проверяват откъде са парите за покупката на скъпи коли и имоти.

На фокус е търговията с плодове и зеленчуци

Анализират опитите за измами по браншове

Месо и захар са рискови

Търговията с плодове и зеленчуци е сред рисковите за хазната сектори.

Данъчните правят проверки във всички сектори на икономиката. Но за да са по-ефективни в работата си насочват повече усилия към браншове с чести данъчни измами. За целта правят анализ на риска и идентифицират опити за укриване на данъци при търговското поведение на гражданите и фирмите. Така локализират схеми и механизми за данъчни и осигурителни измами по браншове.

В тази връзка през миналата година са анализирани няколко основни рискови бранша - търговия на едро и дребно с плодове и зеленчуци, месо, захар и горива, в хода на които обстойно е разгледано данъчното поведение на 3753 фирми. В резултат са възложени по-щателни проверки и ревизии на 205 фирми. Целта на всичко това е да бъдат установени тенденциите при опитите за укриване на налози в различните браншове, така че при проверка данъчните да са по-ефективни.

Направен е анализ и на няколко допълнителни бранша - растителни масла, брашно и въглеродни емисии, като са разгледани действията на 453 фирми. В резултат са възложени задълбочени проверки и ревизии на 62 фирми.

Коментари

Задължително поле