74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам

Над 300 млн. лв. дължат държавата и общините на строителни фирми.

Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Обявяват и нови поръчки

Близо 74 млн. лв. е разплатила пътната агенция на строителни фирми между 13 и 31 март. Сумите са по договори за строителство, текущ ремонт и зимно поддържане. Това съобщиха от ведомството в отговор на въпроси, поставени от “Труд”. Процесът с разплащането не е спирал и всеки ден компании получават по сметките си суми по договорите. Няма забавяне, като се разплащат изпълнени, сертифицирани, приети и фактурирани дейности, обясниха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

По неофициални данни от ведомството трябва да преведат още близо 50 млн. лв. на компаниите. Останалите задължения към сектора са от страна на общини и други държавни предприятия и структури, а общата сума, която от строителния бизнес очакват да им бъде разплатена от всички възложители надхвърля 300 млн. лв.

Към момента продължават дейностите по големите инфраструктурни обекти, възложени от агенцията, въпреки че темповете са намалени заради възпрепятстване на някои доставки, обясниха от ведомството. Работи се по две отсечки от магистрала “Хемус”, два участъка от бъдещата магистрала “Европа”, две отсечки на “Струма” и тунелът “Железница”. Не е спирала работата и по обхода на Поморие и на новата отсечка от столичното околовръстно.

В момента обявяват и нови поръчки като тръжната процедура за изработване на разширен идеен проект за югоизточния обход на Плевен, за строител на северния обход на Бургас и за строителен надзор на екомерките в Кресненското дефиле.

Коментари

Задължително поле