74 са вече жертвите от пожарите в Гърция

Трагедията, която разтърси през последните дни Атика, остави след себе си поне 74 мъртви до момента и множество ранени, между които и много деца. Пострада и 73-годишната българка Елена Иванова, която е настанена в атинската болница „Евангелисмос”, без опасност за живот. Елена е живяла в къщата на зет си, който е гръцки гражданин в района на Рафина.

„Говорех с дъщеря ми по телефона, когато усетих миризма на изгоряло и започнах да се задушвам. Излязох на терасата и видях огнените пламъци да се спускат към дома ни. Започнах да тичам. Качих се в колата на случаен човек, но след 20 метра той катастрофира, заради непрогледния дим. Горяха коли, къщи. Започнах да тичам към морето. Огънят ме настигаше. Усещах как тялото ми започва да гори. Дрехите ми, обувките ми, всичко изгоря. Много от нещата не си спомням, разказа през сълзи за в. „Труд” пострадалата българка.

В българското посолство в Атина има сформиран кризисен щаб.посланикът ни в Атина Веселин Иванов„Към момента обстановката започва да се успокоява. Няма други пострадали български граждани”, каза за в. „Труд” първият ни дипломат в Атина, Веселин Иванов. „На пострадалата българка ще съдействаме за изваждане на нови документи за самоличност, които също са изгорели”, допълни още той.

Българският премиер Борисов разговаря с гръцкият премиер Ципрас като изрази съболезнования и предложи помощ. Външният министър г-жа Захариева, както и председателя на НС Цвета Караянчева също изказаха съболезнования за трагедията сполетяла Гърция.

През изминалата нощ частни яхти и рибарски лодки събираха хората от морето, които се опитаха да се спасят там. На пристанището в Рафина има тълпи, които издирват близките си. Предполага се че над 400 души са потърсили спасение в морето, но до този момент само половината са спасени. Има много изчезнали.

Като национална трагедия невиждана за последните 20 години в Гърция се определят последствията от пожарите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа