740 деца тръгват на училище с един месец закъснение

740 възпитаници на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна ще влязат в клас точно месец след началото на учебната година. След серия от отлагания, предизвикани от мащабен ремонт на сградата, първият школски звънец ще бие на 17 октомври, съобщи директорът на НУИ Христо Дипчиков.

Според него закъснението няма да се отрази на учебния процес, тъй като преподавателите вече са преструктурирали програмите така, че да наваксат с материала, без да се налага децата да учат и през част от ваканциите. Ремонтът започна през пролетта с 3,7 млн. лв. по ОП "Региони в растеж".

По план е трябвало да приключи на 22 септември, но спазването на срока се оказало невъзможно заради слабости в проектирането, поясни Дипчиков. Акт 16 на сградата на НУИ е издаден в понеделник, уточни ръководителят на проекта Иван Мечкунов от Министерството на културата. Освен реставрация на вековната фасада, саниране, подмяна на дограми и реконструкция на покрива, са изградени рампа и асансьор за хора с увреждания.

Обновени са концертната зала, библиотеката, читалнята, ателиетата по графика, скулптура и живопис, а в кабинетите за индивидуално обучение на музикантите е поставена звукоизолация. Напуканата ограда на училището и старите спортни съоръжения в двора обаче не са ремонтирани.

Коментари

Задължително поле