75 партии на парламентарните избори в Италия

На парламентарните избори в Италия на 4-и март, вътрешното министерство допусна 75 партии от близо 100 изявили желание за участие, информира БНР. Проучванията сочат като първа партия движението "Пет звезди”, но като коалиция начело е Силвио Берлускони. Ако убеди две трети от колебаещи се избирателни райони в някои от областите, може и да успее да спечели изборите, е мнението на експерти.

В дясното политическо пространство на първо място е "Форца Италия” на най-опитния в предизборни кампании политик от над 25 години насам Силвио Берлускони. Той няма право да бъде премиер, тъй като очаква решение на съда в Страсбург по негова жалба относно закон в Италия забраняващ на лица, осъждани за укриване на данъци да заемат обществени служебни места.

Въпреки това, името му е изписано като кандидат-премиер на символа на партията. Коалиция с него е "Братя на Италия” - израз от химна на Италия. Негов кандидат е Джорджа Мелони, която основа тази партия през 2013 година отцепвайки се от Берлускони, но иначе в негова опора при необходимост. Другият му коалиционен партньор е "Северна лига” с лидер Матео Салвини, който е с амбиции за премиерския пост.

Четвъртата опора на Берлускони е "Ние с Италия” на християндемократите.

В лявото политическо пространство са управляващите демократи с кандидат Матео Ренци. Подкрепа ще имат от отцепилите се от тях преди няколко месеца и основали партии - ” Гражданска популярност” на здравния министър Беатриче Лоренцин, "Заедно-Италия Европа”, съставена от социалисти, Федерацията на зелените и други, както и тази на председателя на Сената Пиетро Грасо - "Свободни и равни”.

На индивидуален успех се надява движението "Пет звезди” с кандидат за премиер 31-годишния Луиджи Ди Майо. За изборите той се представя с нова емблема под надслов "Блогът на звездите”.

Коментари

Задължително поле