„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Опашка от тирове на „Капитан Андреево“

764 училища закрити за 14 години

Снимка: Архив

Основната причина е демографската криза в страната
МОН не предостави информация за новосъздадените частни училища

Общо 764 държавни и общински училища са закрити в България през последните 14 години. Новооткритите за същия период са едва 12, става ясно от отговор на парламентарен въпрос на Меглена Кунева към бившия депутат от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов.

Като основна причина за закриването на огромния брой учебни заведения бившият просветен министър посочва демографската криза в страната.

Прави впечатление, че Кунева не дава информация за броя на новооткритите частни училища през този период, въпреки че народният представител пита за него в същия парламентарен въпрос.

“Недопустимо е да се неглижира такава съществена част от въпроса, още повече че засяга частната инициатива и множеството новооткрити училища именно по този начин, които вероятно са в пъти повече от 12-те държавни и общински”, коментира пред “Труд” Петър Славов.

Що се отнася до предприетите мерки спрямо високия брой закрити училища, от МОН посочват, че се финансират защитените училища в планински, полупланински и гранични райони както и средищни училища, в които на децата се осигурява безплатен транспорт и целодневно обучение.

Като защитени училища се определят тези, които, ако бъдат закрити, минимум 10 ученици ще трябва да пътуват над 20 км до най-близкото съседно училище, както и тези учебни заведения, които ако бъдат закрити, техните ученици няма да могат да се обучават в най-близкото съседно средищно училище заради невъзможност за изпълнение на здравно-хигиенните изисквания.

С решение на Министерския съвет от 2016 г. като защитени училища са утвърдени 142, а средищните са 765, като те се намират в 626 населени места.

Общият брой на учениците в средищните училища през настоящата учебна година е 189 191, като 42 053 от тях са ежедневно пътуващи.

Според последните данни на Министерството на образованието в момента у нас функционират общо 2444 училища. Справка в регистъра на ведомството показва, че частните начални, основни и средни училища са 87, като само в София броят им е над 50.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ще закрият и страната,т.е. вече територия.Но не знам тя ще издържи ли още 14 години.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.