Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Мустафа Карадайъ от Барутин: Силни сме, когато сме обединени! Не допускайте да ни разделят отново!

764 училища закрити за 14 години

Снимка: Архив

Основната причина е демографската криза в страната
МОН не предостави информация за новосъздадените частни училища

Общо 764 държавни и общински училища са закрити в България през последните 14 години. Новооткритите за същия период са едва 12, става ясно от отговор на парламентарен въпрос на Меглена Кунева към бившия депутат от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов.

Като основна причина за закриването на огромния брой учебни заведения бившият просветен министър посочва демографската криза в страната.

Прави впечатление, че Кунева не дава информация за броя на новооткритите частни училища през този период, въпреки че народният представител пита за него в същия парламентарен въпрос.

“Недопустимо е да се неглижира такава съществена част от въпроса, още повече че засяга частната инициатива и множеството новооткрити училища именно по този начин, които вероятно са в пъти повече от 12-те държавни и общински”, коментира пред “Труд” Петър Славов.

Що се отнася до предприетите мерки спрямо високия брой закрити училища, от МОН посочват, че се финансират защитените училища в планински, полупланински и гранични райони както и средищни училища, в които на децата се осигурява безплатен транспорт и целодневно обучение.

Като защитени училища се определят тези, които, ако бъдат закрити, минимум 10 ученици ще трябва да пътуват над 20 км до най-близкото съседно училище, както и тези учебни заведения, които ако бъдат закрити, техните ученици няма да могат да се обучават в най-близкото съседно средищно училище заради невъзможност за изпълнение на здравно-хигиенните изисквания.

С решение на Министерския съвет от 2016 г. като защитени училища са утвърдени 142, а средищните са 765, като те се намират в 626 населени места.

Общият брой на учениците в средищните училища през настоящата учебна година е 189 191, като 42 053 от тях са ежедневно пътуващи.

Според последните данни на Министерството на образованието в момента у нас функционират общо 2444 училища. Справка в регистъра на ведомството показва, че частните начални, основни и средни училища са 87, като само в София броят им е над 50.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ще закрият и страната,т.е. вече територия.Но не знам тя ще издържи ли още 14 години.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.