Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Атанас Фурнаджиев подаде оставка като Вицепрезидент на БФС

Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел Това показва проучване на изследователския център „Пю”

„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

Coфийcĸият гpaдcĸи cъд отмени промяната на режима на Бyдимиp Kyйoвич

744 предприятия движат икономиката Само 35 са големите компании в строителството, а 10 са в селското стопанство

Пускат нова банкнота от 50 лв.

Турция вдига разходите за отбрана с още 5 млрд. долара

Започна заседанието на Европейския съвет (СНИМКИ)

Херо остава далеч от националния

Ще строят нов пътен възел за връзка с магистрала „Тракия“ в Сливенско

Всяко пето българче с наднормено тегло

7,7 милиона литра бира изпити на „Октоберфест” От миналата година цената й е скочила с 3%

За една смяна сервитьорите на “Октоберфест” навъртат около 10 километра.

На събора са забранени реклама и лобизъм

Седем милиона и 700 хиляди литра – това е рекордът за изпита бира на “Октоберфест”, поставен през 2014 г. Дали на тазгодишния фестивал в Мюнхен, в германската провинция Бавария, който приключва утре, ще бъде подобрено върховното постижение – предстои да разберем.

Скок обаче вече отбеляза цената на пивото. В сравнение с миналата година то е поскъпнало средно с 3,11%. Така литрова халба на “Октоберфест 2019” се продава за между 10,80 евро и 11,80 евро. А миналата година цената бе 10,70-11,50 евро.

Това обаче не спира почитателите на бирата да є се радват в големи количества. За да задоволят нуждите им, на феста работят особено чевръсти и издръжливи сервитьори, които обикновено носят по 10-12 халби на поднос с обща тежест 23-27 килограма. Шампион по натоварване е Оливер Щрюмпфелд, който през 2017 г. успя да понесе поднос с 29 пълни халби, тежък над 70 килограма (все пак две от халбите се катурнаха).

Самата бира пък е само местна, произведена в 6 мюнхенски пивоварни.

Организаторите на събора се грижат и за последващите от пиене на пиво нужди – за целта на територията на “Октоберфест” биват инсталирани 900 писоара и над 1000 кабинкови тоалетни. А облекчаването сред природата се наказва сериозно – с глоба от 100 до 1000 евро.

За една смяна всеки келнер извървява по около 10 километра растояние, а за двете седмици народни пиршества изкарва около 5500 евро, заедно с бакшишите. Общо на феста работят около 13 000 души – сервитьори, бармани, готвачи, охранители, оператори на атракции.

Средно на “Октоберфест” се изяждат около 120 бика и 60 телета, приготвени на шиш, плюс близо милион печени пилета, наденички, вурстчета и други колбаси.

Посетителите на феста похарчват средно 1 милиард евро – за бира, храна, различни такси, обществен транспорт, сувенири, развлечения. За самото влизане на “Октоберфест” не се плаща входна такса. А на територията на народния събор са забранени всякакви реклами и лобистка дейност.

По време на бирения празник цените на хотелските стаи в Мюнхен се увеличават почти двойно. Средно за стая се плащат 280 евро на нощувка.

 

Максимилиан I нарича ливадата на снаха си Тереза

Кралска сватба през далечната 1810 г. полага основите на пиршеството

Лицензът за шатра струва 2 млн. евро

През 1918 г. за забавление на публиката за пръв път се появява въртележка. Днес на “Октоберфест” има над 170 различни атракции.

Традицията на баварското народно бирено празненство възниква през далечната 1810 г., като повод му дава сватбата на престолонаследника Лудвиг I с принцеса Тереза.

Още на следващата година бащата на младоженеца – баварският крал Максимилиан I, постановява ливадата, на която се провежда съборът, да бъде наречена на името на булката “Терезина ливада”, а в бъдеще празненството да се повтаря всяка година.

За повече от два века фестивалът е бил отменян или ограничаван само 24 пъти, при това сериозни причини. От “Октоберфест” мюнхенчани са се лишавали през 1813 г. заради Наполеоновата окупация, през 1873 г. заради холерата, през 1923 г. заради хиперинфлацията. Както и през двете световни войни.

Всяка година на “Терезина ливада” се разполагат поне 15 големи шатри и повече от двайсет отделни павилиона. Общата вместимост на шатрите е 120 000 души. Тъй като няма достатъчно място за повече шатри, това качва цената им. Лицензът за една шатра струва 2 000 000 евро, но ново разрешително се получава само, ако някой се откаже. Обикновено за лиценз се чака 20 години.

Празникът се открива с шествие през града, в което участват групи в народни носии и конски впрягове, натоварени с бъчонки бира.

Далеч не всички обаче са фенове на “Октоберфест”. Голяма част от жителите на баварската столица не изпадат във възторг от събора, а мнозина дори го критикуват като пошло и вулгарно народно веселие. По тази причина най-малко 27 000 мюнхенци всяка година си взимат отпуска по време на феста, за да избягат надалеч.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.