Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

787 лв. е средната брутна заплата във Великотърновска област

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2017 г. във Великотърновска област е 774 лв., за февруари – също 774 лв. и за март – 813 лева. Това сочат данните на отдел „Статистически изследвания” в старата столица.

През първото тримесечие на тази година средната месечна работна заплата в областта е 787 лв. и е с 12 лева по-висока спрямо предходното тримесечие, но с 219 лв. по-ниска от средната за страната (1006 лева). В сравнение с останалите области в страната по равнище на работна заплата област Велико Търново се нарежда на 12-то място.

Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2017 г. спрямо предходното четвърто на 2016 г. – с 43.6%, е регистрирано в икономическа дейност „Административни и спомагателни дейности ”, а най-голямо намаление се наблюдава в икономическа дейност „Професионални дейности и научни изследвания ” – с 39.2%.

През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново нараства с 7.1% спрямо първото тримесечие на 2016 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности ” – с 43.3% и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива ” – с 27.5%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2017 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 385 лева, „Финансови и застрахователни дейности” – 1 328 лева.

И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” – 498 лева; „Професионални дейности и научни изследвания ” – 544 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2017 г. в обществения сектор нараства с 9.7%, а в частния сектор – с 5.6%.
По предварителни данни на отдел „Статистически изследвания – Велико Търново”, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2017 г. намаляват с 0.8% спрямо края на декември 2016 г. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Операции с недвижими имоти ”. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Добивна промишленост ” – със 148.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети”.

В края на първото тримесечие на 2017 г. в частния сектор са работили 67.7% от всички наети в област Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете