На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

79% одобряват началото на мандата на Радев, 3/4 – избора на Герджиков

Българските избиратели масово оценяват положително (79%) първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Радев, сочи нов от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен в периода 1-2 февруари 2017 г. сред 803-ма души в цялата страна.

графика избори Галъп
Графика: Gallup-international.bg

 

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%. Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, на равнището на масовото съзнание в момента е категорично решен – 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата ориентация на Румен Радев, едва 12% са на обратното мнение. Очевидно първото международно посещение на новия ни държавен глава в Брюксел и срещите му на върха на НАТО слагат край в съзнанието на три четвърти от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения, отбелязват от агенцията.

Инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

Очевидно масови са нагласите в българското общество за обновяване на политическия елит и за пряк избор на ръководители, отбелязват от “Галъп”. Вероятно и затова общественото мнение „награждава” Корнелия Нинова: 47% я определят като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана: 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като „застой” определят тези години 27%. Тази тема вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от „накланянето на везните” по този въпрос ще зависи и резултатът от вота, отбелязват от “Галъп”.

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. Електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват.

Като цяло сондажът регистрира висока степен на поляризация на общественото мнение по отношение на едно бъдещо управленческо мнозинство след 26 март.

Изследването е възложено, финансирано и проведено от “Галъп интернешънъл”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. КАКВО ТОЛКОВА СВЪРШИ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ЗА НЯКОЛКОТО ДНИ , ТА ДА ПОЛУЧИ ПОДОБНА ОЦЕНКА ?ДАЛИ ТОВА НЕ Е НАЧАЛО НА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ , В КОЯТО ДА СЕ КЪПИ БСП !ТОВА ПРИЛИЧА НА ОЦЕНКИТЕ НА БКП РЪКОВОДИТЕЛИТЕ ОТПРЕДИ ДЕСЕТИ НОЕМВРИ )))

  2. Не само,че не свърши нищо,ами вече доказа,че е политически обвързан с тях ,като назначи не експертен , а напълно обвързан кабинет с БСП – всички зам.министри са от тях.

    1. Министрите са активни царисти , седерасти , герберасти , а такива като тебе искате и зам.мнистрите да бъдат такива . А на средното административно ниво мнозинството са герберастки “калинки” – корумпирани , алчни некадърници , но верни на партията си до гроб …. до гроба на България .

  3. И като е с бсп, която се била опитвала да се хмм прави на бкп, защо политиката му и на бсп са насочени срещу България и Българите. Защо нищо не се прави за хората? Нали, до колкото си спомняме, само бкп беше единствената партийка, чийто девиз беше всичко за човека и за неговото благо. Развита икономика, селско стопанство, добър стандарт на живот, работа за всички. соц. равенство и мн други подобни благинки. Сега таково нещо изобщо не се наблюдава. Напротив, даже се оказа, че ”демохратите”от преходя почитат подпалвачите на войни и фашистите убийци. И стига с това политиканстване. Какво то носи на обикновения българин и семейството му? Какво му донесе последните 26 г? Държавата се управлява от кадърни професионали/патриоти не от алчни политиханци и високоплатени декорации – празиденти. Заплатата на радев да се намали с 80%, на дупетатите да се намали не само заплатата, но и броят им, на останалите нищоправещи политиханци също така. И защо борисов още не е в затвор, заедно с подобните му. До кога предатели, убийци, престъпници ще бъдат толерирани?

  4. Всеки има право на мнение, но хората са го казали за малкото прасе и новия началник. Лошото е, че стадото обича да бъде лъгано…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.