8-метрови вълни застигнали полярниците ни

Групата български полярници начело с проф. Христо Пимпирев пристигна в най-южния чилийски град на Магелановия проток Пунта Аренас.
Това става след успешно приключили научни изследвания на антарктическата ни база „Св. Климент Охридски“ и въпреки борбата с жестока буря и осемметрови вълни, които застигнали испанския научноизследователски кораб „Есперидес” по време на плаването им в пролива на Дрейк.
Екипът успешно се справил с кризисната ситуация и природните стихии не попречили да се състои церемонията по награждаването на ръководителя на експедицията проф. Пимпирев от капитана на кораба Аурелио Фернандес Дапена с почетна грамота.
Тя бе връчена като признание за неговата дългогодишна работа в Антарктика и за плаванията му на борда на „Есперидес” през последните 25 години.
Очаква се проф. Пимпирев да се прибере в България на 10 февруари.
Междувременно на път за Антарктика в Пунта Аренас последните трима български антарктици, които отпътуваха от България на 1 февруари, обсъдиха с проф. Христо Пимпирев заключителния етап от научната работа. Те ще продължат амбициозния проект за заснемането на недостъпни за човешки крак територии с помощта на прецизна апаратура, монтирана на дрон, след което ще изготвят топографска карта, включваща заснетите места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.