8 милиона работят за културното наследство на ЕС

В сектора на културното наследство на ЕС работят 300 000 души, но с него косвено са свързани близо 8 млн. работни места. Това посочи еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която е патрон на започналата във Варна международна конференция" Визия за европейското културно наследство 2025" с домакинството на регионална библиотека "Пенчо Славейков" и участие на представители на културни институции от 24 страни.

Според направена анкета 80 на сто от участниците в нея считат, че културното наследство е важно както лично за тях, така и за цяла Европа, а 3/4 от запитаните са категорични, че трябва да се заделят повече пари за опазване на културното наследство. Мария Габриел припомни, че 2018 е европейската година на културното наследство, както и че се навършват 10 години от създаването на Европеана, европейската дигитална библиотека, платформата, която обединява цифровите изображения на европейското културно историческо наследство. Тя съдържа повече от 55 милиона записа на 24 езика и всеки месец има 1 млн.посещения, колкото са в сайта на Лувъра, посочи Мария Габриел. Според нея електронната библиотека е безпрецедентно съчетание на технологиите с културата както за по-доброто й опазване, така и за улесняване на достъпа до нея. %d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b0%d0%bd%d0%b0-2

Сред лекторите на форума са проф. Пиер Луиджи Сако, специален съветник на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, и изпълнителният директор на фондацията "Европеана" Хари Фервайен. Регионална библиотека "Пенчо Славейков"е първият участник от България в най-голямата библиотека на Европа. Тя получи най-високото отличие на Министерството на културата- почетен знак"Цар Симеон" от зам.-министър Румен Димитров.

Коментари

Задължително поле