8 са новите случаи на коронавирус у нас

Новите случаи на COVID-19 у нас са 8. Така общият брой на идентифицираните заразени лица е 354, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Няма нова област със случай. В Сливен е заразен мъж, който е пътувал до Ню Йорк. В София са 221, в последното денонощие са 13 новите случаи. Излекувани са 15 души.

"Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски проблемът е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове", каза още Мутафчийски.

От днес брифингите на щаба ще бъдат в Министерския съвет само по веднъж на ден, в 8 часа сутринта. Целта отново е да се избегне струпването на много хора на едно място.

Новите заразени са контактни лица и сами са потърсили лекарска помощ. Състоянието им е леко, имат минимални оплаквания. Четирима души профилактично са се тествали в частни лаборатории.

По думите му няма практика в ЕС и не се препоръчва да се слагат бележки в жилищните блокове, ако има заразен с коронавирус.

"Безотговорно е да се правят разходки. Хората би трябвало да отидат до магазина да напазаруват или до аптеката, ако е необходимо. Да си платят сметките, да отидат в банка или на работа", каза Мутафчийски.

Коментари

Задължително поле