110 години курорт Св. Св. Константин и Елена — морска и СПА дестинация

Ердоган заяви, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ

ЦИК внася жалба срещу решението на Софийския административен съд за машинното гласуване

Джон Болтън се срещна с посланика на Турция в САЩ заради ареста на пастора Андрю Брънсън

Арестуваха 20-годишен с метамфетамини и канабис в Исперих

МВнР: Няма данни за пострадали българи при инцидента, в който кола се вряза в ограждения край британския парламент

Млади огнеборци завоюваха множество медали в международни игри за спасители в Русия Изявилите се ученици са от СУ "Цанко Церковски" в Полски Тръмбеш с треньор началникът на местната пожарна гл. инсп. Илиян Илиев

Разследват кражба на близо 8000 лева от каса в IT фирма в Търново Задигнаха 1000 лева от селска къща

АБВ внесе в КЕВР сигнал за нарушения на експлоатацията и екологичните норми на газонаходището в Галата

Полски туристи останаха без кола след пожар на магистрала „Хемус“

ДАНС с нова наредба на постъпилите сигнали

„Мерцедес“ осъмна с две забити кирки

Златното око

Юлияна Дончева: Не се боя от старостта Второто майчинство е много по-осъзнато и ме подмладява, уверява бизнесдамата

Прокурор Георги Чинев: Има достатъчно доказателства за виновността на Бенчев

80% от ромите се женят преди да навършат пълнолетие Лишаване от социални придобивки и съд за родителите, които задомяват непълнолетни, предлагат от фондация „Инди Рома”

Близо 80% от браковете в България сред ромския етнос са под 17-18-годишна възраст. Всяка трета ромка е неграмотна и не може да учи, защото още в детска или ранна тийнейджърска възраст е принудена да съвместява ролята на съпруга, майка и жена. Тези тревожни данни обяви Албена Костадинова, председател на Управителния съвет на социална фондация „Инди Рома 97“ по време на конференция в Куклен по проблемите на ранната бременност на малолетни майки от ромски произход.

С нея неправителствената организация започна активна мащабна кампания по този наболял за обществото проблем. „Не може вместо да ходят на училище, децата да раждат деца! Къде отиваме? Това е голям проблем не само за ромския етнос, но и за цялото общество и за държавата. По този въпрос трябва спешно да се работи чрез държавните и социални институции, някои от които продължават да игнонират проблема”, допълни Албена Костадинова.

Според нея само финансови санкции спрямо родителите и полагане на обществено полезен труд, ако не пращат децата си на училище, ще задържат децата от малцинствата в класните стаи. Лишаване от социални придобивки и съд за родителите, които задомяват непълнолетни, предлагат още от организацията „Инди Рома”, която е базирана в град Куклен и вече 20 години организира курсове и обучения в подкрепа на на ромските деца, подпомага дарования от малцинствата, развива културно-просветна дейност сред семействата.

„В Куклен няма нито едно дете, което завършва осми клас и което не продължава образованието си и след това. Имаме не повече от три проблемни семейства. Помагаме на родителите от ромския етнос да попълват заявления за първи клас, обикаляме от къща на къща, за да ги убеждаваме да не спират децата си от училище. Организираме срещи с успели роми. Имаме студент по медицина, а тазгодишен зрелостник е приет в Университета по строителство, архитектура и геодезия в София“, хвали се с постигнатото Албена Костадинова.

Според нея трябва да се вземат по-крути мерки спрямо родителите, които преждевременно спират децата си от училище и това е лишаване от всякакви социални придобивки, а не само от детски, и то за определен период, както и да работят безвъзмездно в полза на училището. „Искам да чуя как петима роми са вкарани в затвора за това, че задомяват непълнолетните си деца. Повярвайте ми, това ще откаже останалите, защото все някога трябва да спре този геноцид над децата роми“, декларира лидерката на фондация „Инди Рома 97”.

1/4 от децата от ромски произход и 10% от децата от турски произход не посещават училище. По данни на НСИ през учебната 2015/2016 г. 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки седми ученик между 15 и 18 години не е завършил училище. Основните причини са свързани със социално-икономически и етнокултурни фактори, институционални проблеми и миграция.

Според предприетите от правителството мерки до 20 август да бъдат сформирани екипи, които да осигурят записването на всички деца в детска градина и училище. В тях ще участват представители на РУО, на учебните заведения, на общините, службите за социално подпомагане и дирекциите на МВР. Те ще посещават домовете им и ще разговарят с родителите. По информация на ГРАО до 31 август кметовете на общини трябва да изготвят списък на децата, които е трябвало още през 2016 г. да тръгнат на градина или училище, но не са били записани.

Конференцията в Куклен е част от стартиралия нов проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, финансиран по Българо-швейцарска програма за сътрудничество – „Насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи”.

Водеща организация по него е Община Пловдив, а неин основен партньор е социална фондация „Инди –Рома 97”. Инициативата продължи с работна информационна среща на уязвими групи и ромски лидери с медицнски лица, служители и общински съветници на община Куклен, както и експерти от фондацията.

По време на реализирането му ще бъдат организирани много информационните събития и кръгли маси с разяснителни беседи и дискусии за ранната бременност на малолетни майки от ромски произход, както и за връщане и приобщаване на младите роми в образованието. Проектът е интегриран и активната му работата ще продължи до август 2019 година, като основната му цел е да насърчи социалното включване на ромите и други уязвими групи в региона.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.