Прокуратурата в Павликени повдигна обвинение за нарушаване на извънредните мерки

2908 легла за заразени с коронавирус има в общинските болници

И българи в чужбина помагат на УМБАЛ Бургас

БФС дава на клубовете 3 седмици за подготовка преди подновяване на шампионата

Задържаха под стража наркопласьор, развъждал питбули за кучешки боеве

Седем медици от Спешна помощ в София – с коронавирус РЗИ проверява всички посетени от тях адреси

ЕК одобри сделката за Vivacom Придобиването на компанията от United Group няма да застраши конкуренцията, установи Комисията

Огнян Ганев, собственик на „Dairy Food Bulgaria“: След първоначалния стрес вече започнахме постепенно възстановяване на нормалната работа

Нови настилки, растителност и парково оборудване ще има в зоната

Областната организация на ГЕРБ-Благоевград със серия от дарителски кампании

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

80% от ромите се женят преди да навършат пълнолетие Лишаване от социални придобивки и съд за родителите, които задомяват непълнолетни, предлагат от фондация „Инди Рома”

Близо 80% от браковете в България сред ромския етнос са под 17-18-годишна възраст. Всяка трета ромка е неграмотна и не може да учи, защото още в детска или ранна тийнейджърска възраст е принудена да съвместява ролята на съпруга, майка и жена. Тези тревожни данни обяви Албена Костадинова, председател на Управителния съвет на социална фондация „Инди Рома 97“ по време на конференция в Куклен по проблемите на ранната бременност на малолетни майки от ромски произход.

С нея неправителствената организация започна активна мащабна кампания по този наболял за обществото проблем. „Не може вместо да ходят на училище, децата да раждат деца! Къде отиваме? Това е голям проблем не само за ромския етнос, но и за цялото общество и за държавата. По този въпрос трябва спешно да се работи чрез държавните и социални институции, някои от които продължават да игнонират проблема”, допълни Албена Костадинова.

Според нея само финансови санкции спрямо родителите и полагане на обществено полезен труд, ако не пращат децата си на училище, ще задържат децата от малцинствата в класните стаи. Лишаване от социални придобивки и съд за родителите, които задомяват непълнолетни, предлагат още от организацията „Инди Рома”, която е базирана в град Куклен и вече 20 години организира курсове и обучения в подкрепа на на ромските деца, подпомага дарования от малцинствата, развива културно-просветна дейност сред семействата.

„В Куклен няма нито едно дете, което завършва осми клас и което не продължава образованието си и след това. Имаме не повече от три проблемни семейства. Помагаме на родителите от ромския етнос да попълват заявления за първи клас, обикаляме от къща на къща, за да ги убеждаваме да не спират децата си от училище. Организираме срещи с успели роми. Имаме студент по медицина, а тазгодишен зрелостник е приет в Университета по строителство, архитектура и геодезия в София“, хвали се с постигнатото Албена Костадинова.

Според нея трябва да се вземат по-крути мерки спрямо родителите, които преждевременно спират децата си от училище и това е лишаване от всякакви социални придобивки, а не само от детски, и то за определен период, както и да работят безвъзмездно в полза на училището. „Искам да чуя как петима роми са вкарани в затвора за това, че задомяват непълнолетните си деца. Повярвайте ми, това ще откаже останалите, защото все някога трябва да спре този геноцид над децата роми“, декларира лидерката на фондация „Инди Рома 97”.

1/4 от децата от ромски произход и 10% от децата от турски произход не посещават училище. По данни на НСИ през учебната 2015/2016 г. 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки седми ученик между 15 и 18 години не е завършил училище. Основните причини са свързани със социално-икономически и етнокултурни фактори, институционални проблеми и миграция.

Според предприетите от правителството мерки до 20 август да бъдат сформирани екипи, които да осигурят записването на всички деца в детска градина и училище. В тях ще участват представители на РУО, на учебните заведения, на общините, службите за социално подпомагане и дирекциите на МВР. Те ще посещават домовете им и ще разговарят с родителите. По информация на ГРАО до 31 август кметовете на общини трябва да изготвят списък на децата, които е трябвало още през 2016 г. да тръгнат на градина или училище, но не са били записани.

Конференцията в Куклен е част от стартиралия нов проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, финансиран по Българо-швейцарска програма за сътрудничество – „Насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи”.

Водеща организация по него е Община Пловдив, а неин основен партньор е социална фондация „Инди –Рома 97”. Инициативата продължи с работна информационна среща на уязвими групи и ромски лидери с медицнски лица, служители и общински съветници на община Куклен, както и експерти от фондацията.

По време на реализирането му ще бъдат организирани много информационните събития и кръгли маси с разяснителни беседи и дискусии за ранната бременност на малолетни майки от ромски произход, както и за връщане и приобщаване на младите роми в образованието. Проектът е интегриран и активната му работата ще продължи до август 2019 година, като основната му цел е да насърчи социалното включване на ромите и други уязвими групи в региона.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.